Антић: До краја године очекујемо 350 милиона долараа за РТБ Бор

БЕОГРАД: До краја ове године очекује се закључивање уговора за РТБ Бор и уплата свих 350 милиона долара за докапитализацију од стране кинеског партнера, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић.
aleksandar antic SUS
Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)

Антић је за ТВ Прва подсетио да је на стратешком партнерству за РТБ Бор дуго рађено, да је на међународном тендеру победила кинеска компанија Зиђин те да је током посете српске делегације Кини потписан уговор о стратешком партнерству.

"Сада, у складу са тим уговором постоји нека динамика. До краја године очекујемо закључење тог уговора, односно уплату минимум 100 милиона, ми очекујемо свих 350 милиона докапитализације од стране Зиђина", рекао је Антић.

Објашњава да ће према утврђеном договору, Кинези преузети оперативно управљање над компанијом РТБ Бор и кренути у инвестициони програм. 
"Очекујемо да ће резултати бити изузетно брзи узимајући у обзир да је њихов инвестициони план изузетно амбициозан, да је њихов бизнис план веома добар".
Каже да ће следећа година донети видљиве помаке у РТБ-у и да се очекује да ће 2020. године и 2021. производња у РТБ-у бити дуплирана у односу на данашње цифре.

Сигурност свих 5.000 радних места, нове инвестиције, нова инфраструктура, наводи Антић, дају сигурност и стабилност за читаву источну Србију.
Говорећи о посети српске делегације Кини, чије је део био и он, каже да су имали састанке са две банке и 18 великих кинеских компанија, од којих је десетак са листе 500 највећих светских компанија.

"Паралелно с тим потписали смо уговор о изградњи индустријског парка у Борчи, договорили наставак и јачање политичке сарадње са кинеским државним врхом и посету председника Вучића догодине Кини и долазак председника Сија у Србију", каже Антић.
За њега су, каже, "снажне поруке пријатељства које долазе са кинеске стране" најјачи утисак посете српске делегације Кини.

"Дубоко верујем да су након ове посете, наши политички односи на највишем историјском нивоу, а да ће резултат свега бити да ће се променити економска слика Србије и да ће Србија осетити велике бенефите", рекао је Антић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести