Антић: Две компаније испуниле услове - Зиђин и У голд

БЕОГРАД: Тендерска комисија је отворила понуде две компаније које испуњавају услове за стратешко партнерство у РТБ Бор, а то су кинеска Зиђин и руска У голд, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.
RTB Bor/Tanjug
Фото: Tanjug

Министар енергетике очекује да ће, након евалуације понуда, уговор бити потписан у септембру и да би стратешки партнер оперативно управљање РТБ Бор могао да преузме од почетка 2019.

Како је рекао, комисија је извршила увид о испуњености услова три пристигле понуде и да је понуда канадске компаније Дајмонд филдс није испунила неопходне услове, из разлога што та понуда у одређеним елементима није имала обавезујући карактер и није била праћена банарском гаранцијом.

Комисија је отворила две понуде које испуњавају услове и у најкраћем року ће извршити оцењивање тих понуда. Очекујем да ћемо од 1. јануар имати статешког партнера који ће оперативно презуети управљање односно менаџмент РТБ Бора, рекао је Антић.

Министарство привреде је раније саопштило да су понуде доставиле три компаније, из Кине, Русије и Канаде.

На тендеру за избор стратешког партнера за РТБ Бор 20. августа је истекао рок заинтересованим компанијама за понуде.
Седам компанија је откупило тендерску документацију.

Међу њима су су три руске компаније, једна кинеска, једна турска, македоски рудник и једна домаћа привредника Милана Поповић који се годинама бави бакром.   

Право на подношење пријаве су имале компаније које се последњих десет година у континуитету баве експлоатацијом бакра и осталих обојених и племенитих метала са приходом од најмање пола милијарде америчких долара у протеклој години.

Стратешки партнер који новчаном докапитализацијом од најмање 350 милиона долара постаје власник удела у РТБ Бор, према условима, може бити домаће или страно правно лице, али и конзорцијум настао удруживањем домаћих и/или страних лица ради стратешког партнерства.

РТБ укупно запошљава око 5.000 људи.

Влада Србије је 18. јула објавила тендер за избор стратешког партнера за Рударско-топионичарски басен Бор. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести