Антић: Нова технолошка решења важна и за енергетику

БЕОГРАД: Србија је у 2018. и 2019. апсолутни лидер у региону по новим пројектима у области обновљивих извора енергије, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић и најавио да ће врло брзо парламенту бити поднете измене Закона о рационалном коришћењу енергије.
antic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)/Александар Антић

Нагласио је да су основе стратегије енергетике и њеног развоја енергетска ефикасност и поправљање "енергетског микса", пре свега увођењем обновљивих извора енергије у потрошњу и подизање процената њиховог учешћа у укупној потрошњи.

На Првом Дану иновација, који је у Београду организовао Шнајдер електрик и на коме су представљена најновија решења те компаније, Антић је рекао да Србија покушава да ухвати корак са оним што се дешава у области дигитализације и с технолошком револуцијом која је у току, укључујући и сегмент енергетике.

Министар је рекао да је Србија са 400 мегавата нових капацитета из енергије ветра и око 100 из осталих обновљивих извора апсолутни лидер у региону са новим пројектима у тој области.

"То је тренд с којим ћемо наставити", рекао је Антић и нагласио да су нове технологије и нова технолошка решења неопходна како би Србија и даље и још брже смањивали потрошњу енергије.

Србија годишње за једна одсто смањује потрошњу енергије, а Антић истиче да су српска енергетска индустрија и домаће енергетске компаније спремне да прихвате нова технолошка решења, као и да сектор енергетике и рударства даје озбиљну потпору свим овим напорима кроз зелено рударство.

Србија је, каже, препознала важност иновација за које је навео да се дешавају свуда у окружењу, и нагласио да је зато важно подржати нова технолошка решења која утичу на квалитет живота грађана.

"Снажно подржавам ову активност Шнајдер електрика и све оно што раде у континуитету и кроз свој развојни центар у Новом Саду на који сам као министар енергетике посебно поносан", рекао је Антић.

Навео је да је кључни пројекат те компаније софтверско решење за управљање електричним дирстрибутивним системима, у присуству обновљивих извора енергије, за које каже да се продаје широм света и које је у овом тренутку један од најбољих срских извозних производа, и у софтверском и у хардверском делу.

Министар је навео да Шнајдер електрик успева да пласира своје производе на врло захтевна тржишта, укључујући и Немачко.

"Позивам и друге компаније да направе своје развојне центре у Србији, јер ће им решења бити таква да ће задовољити оштре услове захтевног немачког трижишта", каже Антић.

Изразио је огромну захвалност Универзитету у Београду који, додаје, даје снажну основу која омогућава да се сва креативност претвори у иновативност и нове производе.

Генерални директор Шнајдер електрик за Србију и Црну Гору Дејан Марковић рекао је да та компанија производи решења која воде ка енергетској ефикасности и одрживом развоју.

Навео је да се чак 60 одсто енергије користи неефикасно и да је циљ Шнајдер електрика да се то промени и да се енергија искористи на најефикаснији начин.

Марковић је рекао да је дигитализација императив за сваку компанију која жели да опстане на тржишту, да ће се 35 одсто апликација с доласком 5Г мреже односити на секторе производње и услуга, да се очекује убрзани развој вештачке интелегеније, те да је дигитална револуција тек почела.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести