Антић: Стабилна енергетска ситуација, рекордна производња угља

БЕОГРАД: Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је јутрос да Србија ове године има рекордну производњу угља захваљујући чему има стабилну ситуацију са снабдевањем електричном енергијом,  истичући да ће се стабилна енергетска ситуација задржати и током зиме.
Aleksandar Antic
Фото: Tanjug

Упркос лошој хидролошкој ситуацији, односно дуготрајним сушама Србија неће имати проблема са снабдевањем електричном енергијом, јер ће производња угља бити довољна да покрије потрошњу и да увоз није потребан, истакао је Антић за тв Пинк.
"Ове године ће бити рекродна произодња угља, сви системи раде, имаћемо стабилну ситуцију током зиме", рекао је Антић.

 Он је напоменуо д аје због дуготрајне суше дошло до дефицита у хидролошкој производњи електрицне енергије у региону и повећања цене струје на берзи са 30-ак на око 60 евра.
Према његовим речима, Србија је добро искористила овај период и припремила се за производњу угља, која је нарочито успешна у Костолцу.

Он је рекао и да у региону у овом периоду све земље увозе струју сем Србије и БиХ, а да је Србија успела и да по добрим ценама извезе 160 000 мегавата/по часу у јулу што је зарада од десетак милиона евра и добар  успех за елтроптивреду.

Објаснио је да је то утицало и да се стабилизују берзе и шитеми у региону.
Министар је навео и да Србија има солидне депозите угља и добру организацију производње која се креће од 37 до 38 тона годишне по чему је четврта у Европи.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести