Антић: У протекле две године нових 400 MW из обновљивих извора

КОВАЧИЦА: Србија је, са више од 400 мегавата нових пројеката из одрживих извора енергије који су спроведени током 2018. и 2019. године, апсолутни лидер у региону у правцу зелене енергије, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.
antic
Фото: Tanjug (Bojan Stekić)

Уверен је, каже, да ће Србија до 2020. године достићи циљ који је поставила - 27 одсто у укупној потрошњи из одрживих извора енергије и додао да је у томе наша земља изузетно успешна и изнад просека за ЕУ.

Зелена енергија је један од наших приоритета и ми ћемо са том политиком наставити и у наредном периоду, рекао је Антић након обиласка ветропарка Ковачица са замеником генералног директора Међународног монетарног фонда (ММФ) Жангом Таом.

Министар је истакао да Србија има велике потенцијале пре свега када су у питању биомаса, ветар, солар, али и хидро и геотермални потенцијали.

Србија има све услове да у наредним деценијама да свој допринос у борби против климатских промена.Ми то радимо и данас, јер је држава инвестирала више од 400 милиона евра у пројекте у ЕПС-у, у термоелектранама на угаљ, како би се њихов рад учинио ефикаснијим, достигли стандарди у заштити животне средине и Србија је била апсолутно посвећена обновљивим изворима енергије, указао је Антић.

Истиче и да ММФ у врх својих приоритета за наредни период ставља одрживи развој и зелену енергију, као и да је заменик директора ММФ-а Жанг желео да се упозна са нашим потенцијалима, са оним што је до сада урађено и који су даљи планови.

Очекујем да ћемо у реализацији тих планова имати подршку међународних финансијских институција. Већина пројеката за коришћење одрживих извора енергије у нашој земљи финансирана је повољним финансијским линијама ЕБРД-а, ИФЦ-а, KfW-а, рекао је Антић.

Додаје да очекује да ће такву подршку Србија добити и од ММФ-а, наводећи да ће то бити додатни "ветар у леђа“ нашој земљи и финансијским институцијама, а која ће допринети да ти пројекти буду још одрживији и финансијски боље подржани.

Што се тиче разумевања странаца за наше потребе за угљем у термоелектранама, Антић је казао да ми водимо апсолутно суверену државну политику у свим сегментима, укључујући и енергетску политику.

Србија има као базну енергију термоелектране на угаљ, и ми знамо шта морамо да урадимо. Ми то не радимо због тога што то неко са стране од нас очекује, већ зато што смо свесни да морамо ради генерација које долазе да оставимо један одржив систем, подвукао је Антић.

Додаје да Србија чува термо сектор, али га, каже, не чува тако што о томе говори, већ улаже пуно у његово стање ефикасности и достизање стандарда и заштите животне средине.

Ми смо на свим блоковима урадили електрофилтере, којим смо решили проблем са прашкастим загађењем. Готово на свим нашим блоковима смо урадили постројења за денитрификацију, и сада радимо постројење за одсумпоравање димних гасова. Урадили смо то постројење у Костолцу, на ТЕ Б, сада градимо у ТЕНТ-у А, реч је о инвестицији од 170 милиона евра. За одсумпоравање димних гасова и сада обезбеђујемо финансирање за ТЕНТ Б, навео је Антић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести