Обновљиви извори енергија по холандској мустри

НОВИ САД: Да би разговорали о могућој потенцијалној сарадњи јуче су се на Српско-холандски бизнис форуму “Вода и енергија 2019” у Привредној комори Србије састали представници девет холандских компанија и више од 90 српских предузећа.
vetropark
Фото: pixabay.com

У ПКС кажу да су холандске компаније иделан партнер за српске компаније у тој обасти.

Саветник председника Привреде коморе Србије Михаило Весовић рекао је да ПКС заједно с амабасадом Холандије организовао пословни форум који се односи на третман вода и енергетску одрживост, односно енергетику за које каже да су најважније теме за ЕУ и европску приведу.

Нагласио је да то постају важне теме и за српску привреду.

Суштинска транзиција српске економије ће се, каже Весовић, догађати управо оног тренутка када се заиста будемо усклађивали са оним што ЕУ очекује од нас по питању застите животне средине и циркуларне економије.


Учити од најбољих

Амбасадор Холандије у Србији Хенк ван дер Доол изразио је огромно задовољство што амбасада те земље има прилику да заједно са ПКС органузује форум.

Имамо шта да понудимо Србији с озбиром да смо земља која се суочава с одређеним бројем изазова. Мала смо земља, трећина наше површине је испод нивоа мора. Имамо историју где се боримо против вода и живимо с водом, рекао је амбасадор.

Холандија, наводи, има велико искуство и у обасти обновљивих извора енергије.

Има пуно веторопаркова и мало више него што бисмо волели. Имамо искуство како да искористимо обновљиве изворе енергије", рекао је амбасадор.

Као мала земља, и Хоандија се, додаје, суочава са изазовима климатских промена, а влада те државе је обећала да Холандија до 2050. бити потпуно циркуларна привреда.


Србија ту нажалост доста заостаје. Холандија је једна од земаља која поседује највиши ниво технологије, рекао је Весовић.

За ПКС је ово изузетно битна тема, каже Весовић и истиче да Центар за циркуларну економију унутар ПКС жели да игра важну улогу, те да је потребна изузетно добра координација не само између привреде, него и између привреде, државних органа и свих оних који имају знање и технологију и који могу да подрже овај изузетно битан и обухватан пројекат.

Очекивања су да следећих 10 или 15 година имамо скоро шест миљарди евра инвестиција у целокупну област, а то су изузетно велика средства и изузетно велики посао и за стране, али и за домаће компаније, рекао је Весовић.

Д.Мл.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести