Арапи ушли у игру за куповину Луке Нови Сад

У понедељак истиче рок за достављање понуда за продају једине још неприватизоване српске луке, АД „Лука Нови Сад”.
Luka Novi Sad
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

По речима директора предузећа Александра Милованчева, понуду је послало предузеће „Дубаи порт” из Уједињених Арапских Емирата, чији су  представници пре неколико месеци били у Новом Саду не би ли се на лицу места упознали с капацитетом и финансијама тог лучког предузећа.

Да ли је купац из Дубаиа једини понуђач, Милованчев не може са сигурношћу да тврди јер, како је навео, пошта с јучерашњим датумом може стићи и данас, и евентуално у понедељак.

По препоруци Министарства привреде, у новосадску Луку, навео је Милованчев, долазили су и представници новосадског предузећа „Карин комерц” и предузетници из Русије. Ко је тачно у питању у погледу руских инвеститора Милованчев није могао да буде прецизан, али је навео да је Министарство сигурно упутило нове купце на адресу Луке Нови Сад.

Понуду је послало предузеће „Дубаи порт” из Уједињених Арапских Емирата, чији су представници пре неколико месеци били у Новом Саду (Александар Милованчев)

– Од Министараства привреде обавештени смо електронском поштом о датумима посете тих гостију – навео је Миловачнечев, и падвукао да њихова посета не значи истовремено да ће послати и понуде за куповину предузећа.

Подсећамо да је у ранијим понудама, као купац АД „Лука Нови Сад” био спомињан управо предузетник из Дубаија, који у првом покушају продаје није био послао понуду. Као купци били су спомињани и немачки „Ренус”, група „Валона” из САД  и новосадска компанија „МК комерц”.

АД „Лука Нови Сад” сада се продаје по упола нижој цени од првобитне, за 7,99 милиона евра, а услови за куповину остали су исти као приликом првог објављеног позива за продају. И даље важи да инвеститор мора да је у лучком бизнису десет година, да је сваке године у протекле три имао годишњи приход 30 милиона евра и претовар од 1,4 милион тона робе.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести