Атанасковић и Кацумата о јапанским инвестицијама у Србији

БЕОГРАД: Даљи развој привредне сарадње и јапанске инвестиције у Србију биле су теме разговора министарке привреде Анђелке Атанасковић са амбасадором Јапана Такахико Кацуматом.
Atanaskovic Andjelka/Ministarstvo privrede
Фото: Министарство привреде/Анђелка Атанасковић

Министарство је саопштило да су се саговорници сложили да су билатерални односи две земље традиционално добри и пријателски, али да постоји обострани интерес за њихово интензивирање.

Министарка је истакла да је циљ да још више јапанских компанија започне са пословним активностима у нашој земљи имајући у виду врхунску технологију коју поседују, високи корпоративни стандард и организацију производње која је на највишем нивоу.

Она је подсетила да је Министарство привреде средствима подстицаја подржало два пројекта захваљујући којима се улаже више од 407 милиона евра и запошљава 2.223 нових радника.

„Мој задатак као министра привреде је, између осталог, и равномеран привредни развој свих делова наше земље. Зато бих искористила ову прилику и позвала јапанске инвеститоре да размотре могућност улагања у централној и јужној Србији где је обезбеђена неопходна инфраструктура, аутопут, аеродроми у Нишу и Краљеву, али и образована радна снага и мрежа средњих стручних школа“, рекла је она.

Амбасадор је истакао да је Србија све популарнија дестинација за улагања јапанских инвеститора захваљујући пословном амбијенту, квалификованој радној снази, инфраструктури, геостратешком положају, али и потписаним споразумима о слободној трговини са Русијом и Турском.

„Компаније попут Тојоте или Нидека водећи су брендови у својим областима, а изабрали су Србију за улагања управо због њеног геостратешког положаја јер представља мост ка ЕУ, али и због пријатељских односа и гостопримства које Србија гаји према Јапану“, рекао је он.

Он је изразио наду да ће јапански инвеститори почети да улажу и у свим деловима Србије када се упознају са потенцијалима, посебно имајући у виду саобраћајно повезивање региона Западног Балкана које ће бити омогућено изградњом аутопутева.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести