Бајатовић: Ако је Михољско лето што не бисмо уштедели гас, требаће нам

БЕОГРАД: Имамо довољно гаса и никад веће залихе, од гаса се производи и струја, нико није донео одлуку да се грејна сезона одложи, али ако је већ Михољско лето добро је да приштедимо, поручио је генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић.
b
Фото: Tanjug/ Video arhiva

Он је за Прву рекао да ће се поштовати ако неко донесе одлуку да грејна сезона почне касније.

Хоћемо да период трошења гаса из складишта почне што касније, јер би морали чим почне мало хладно да "вучемо" гас из сладишта, рекао је он.

Желимо да што више уштедимо баш због тога ако се деси нека несрећа или неко минирање нечега, рекао је он.

Додао је да је тренутни циљ да се прављењем што више струје из гаса попуњавају депоније угља.

Рекао је да струју не увозимо већ 15 дана, а да се значајно поправила и хидрологија.

Навео је да су донете одлуке о набавци додатних количине лож уља, нафте и дизела, како би свака топлана у Србији која има могућости могла да ради на алтернативни енергент, бар месец дана ако дође до неке експлозије на гасоводу.

Напоменуо је да су подморске цеви Северног тока на 170 метара дубине, па релативно брзо поправљају док су цеви Турског тока под морем на 2.200 метара.

Ако захлади пустићемо даљиско грејање сутра, али још увек није хладно. Не знам каква ће одлука бити на крају. Сви даљински системи су проверени и технички оспособљени и могу да стартују, рекао је он.

Додао је да локалне самоуправе о томе одлучују, али и поручио да од смрзавања ове зиме неће бити ништа.

Истакао је да ће температура ће бити по уредби, што значи 20 степени, плус минус један степен и да ће се то одржати.

Зашто не бисмо уштедели, уместо да потрошимо 50 милиона кубних метара гаса више од 15. октобра до 1. новембра. Колико ће нам та уштеда значити ако неко не дај боже на мору бомбардује Турски ток, рекао је он.

Додао је да ће цене грејања бити таква да може да је плати свако ко има најчешћу или минималну плату.

Истакао је да већа цена од 416 долара за 1.000 метара кубних гаса до које долази због промене формуле неће утицати на рачуне грађана, јер држава плаћа разлику.

За привреду повећање цене гаса сигурно неће бити велико. О томе ће се одлучити ускоро, рекао је он и додао да ће се можда размишљати о минималном повећању цена за индустрију.

Бајатовић је рекао и да се БИА, полиција и контра-обавештајне службе, баве са колегама у региону безбедношћу гасовода.

Додао је да ће и локално становништво бити ангазовано да помогне, а навео је да је добијена и сателитска заштита тог објекта.

На питање шта би имао да поручи министарки Михајловић која је раније рекла да би Србијгас могао да има боље руковоство, Бајатовић је рекао да је то вечита утакмица "Зоране и Душана", "ко је Американац, а ко Рус".

Мислим да би због неких промашаја, неки квалитетнији људи требало да воде Министарство енергетике. Поставио бих можда и неко питање, али сам сигуран да не бих добио паметан одговор, рекао је он, али није рекао које је то питање.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести