Бајатовић: Гасовод би могао да проради до 6 ујутру

БЕОГРАД: До поноћи би требало да буде санирана хаварија у Бугарској, а за пуштање гаса треба од два до шест сати, па би систем могао до шест ујутро да проради, рекао је вечерас директор Србијагаса Душан Бајатовић.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

Гостујући на ТВ Танјуг он је рекао да очекује да ће Србија до поноћи имати у техничком смислу оспособљен систем, који ће ујутру до шест сати и профункционисати.

Бајатовић је потврдио да је интервентно увезено 10 милиона кубика гаса и рекао да ће о томе бити поднет извештај Влади Србије.

Додао је да је гас купљен на тржишту за шта највеће заслуге имају аустријски и мађарски партнери који су изашли у сусрет, а извесна количина гаса извучена је и из Украјине.

Због прекида у снабдевању из Бугарске ништа нисмо угасили, ни производњу електричне енергије, нити један велики систем, рекао је он.

Додао је да су само неки потрошачи замољени да пређу на технички минимум рада.

У случају да не успе поправка, а не верујем да се то може десити, можда да се продужи пар сати, ми ћемо и сутра обезбедити интервентне количине гаса, или ће тај гас Банатски Двор сам изгурати, рекао је Бајатовић.

Он није рекао цену интервентно увезеног гаса, истакавши да она зависи од тога од кога је гас увезен.

Рекао је да је у гасном складишту Банатски двор сада око 170 млиона кубика руског гаса, и око 210 милиона кубика нашег гаса.

Укупно тамо имао око 400 милиона кубика. А и прошле и ове сезоне смо тамо складиштили око 500 млиона кубика, рекао је он.

Бајатовић је објаснио да то складиште није било место за снабдевање гасом, него "за не дај бозе",ако искљуце гас, те да је планиран за пеглање пикова, јер је тако најјефтиније.

Како је најавио гас ће бити тема разговора председника Вучића и Путина који су најављени за 25. новембар.

Ту нема поклона. Јасно је да ми највише можемо да добијемо на флексибилности јер имамо изразито неравномерну потрошњу током године, рекао је он.

Бајатовић се заложио да Србија изгради своју нуклеарну централу,али за то треба најмање 12 година, па је брже ући са финансијама у довршетак нуклеарки у Мађарској или Бугарској.

Како је нагласио и Русија може бити партнер у развоју нуклеарних централа у Србији.

Мислим да нам је нуклеарна централа неопходна, рекао је он и додао да не можемо развој домаће енергетике да заснивамо на чернобиљској трагедији, или Фукушими, те да нове технологије обезбеђују сигуран рад.

Додао је да је важно да се у области електричне енергије заузме добра стратегија, да гас буде прелазно гориво, а нуклеарке нешто што ће бити стабилан извор у будућности.

Треба да се држимо зелене агенде у ширењу капацитета на ветар и сунце, али ти системи су непоуздани, рекао је он.

Бајатовић је оценио да је потпуно неприхватљиво да кроз брзо укидање термо капацитета за производњу струје Србија постане увозно зависна.

Мислим да је то потпуно неприхватљиво за нашу привреду, буџет и радна места, закључио је.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести