БАЈАТОВИЋ О ОДЛУЦИ БУГАРСКЕ Одлука да се уведе такса на руски гас је политичка мера

БЕОГРАД: Директор "Србија- гаса" Душан Бајатовић рекао је данас да је увођење таксе на транзит руског гаса кроз Бугарску територију политичка одлука, а цену треба да плате две земље - Србија и Мађарска и да је то дискриминаторска мера која нема правне оквире.
gas plin pix
Фото: Pixabay.com

Бајатовић је то изјавио на потписивању уговора за изградњу гасоводне мреже на Новом Београду, а на питање Танјуга како коментарише то што је Бугарска увела додатну таксу на руски гас у транзиту који користе Србија и Мађарска, рекао је да је то политички потез, како би се потиснуо руски гас, а да за то не постоје правни оквири.

Он је додао да је Србија у контакту са  Мађарском и Бугарском, као и да су владе Србије и Мађарске издале заједничко саопштење и то назвале практично 'непријатељским чином'.

"Овде имамо две ствари. Прва ствар је да је то неко кажњавање Русије због рата у Украјини, а интересантно је да то није донела Европска комисија, него је тај закон донела Бугарска. Друга ствар, то је нека промоција ЛНГ и то је апсолутно политичка мера. Ово је дискриминаторска мера на тржишту и не постоји услов да се уведе", рекао је Бајатовић. 

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Како је он објаснио, транспорт гаса је монополска делатност и да наша Агенција за енергетику и  "Транспортгас Србија", морају да докажу све своје трошкове - од чега се састоји цена транспорта гаса, од свих признатих трошкова који могу бити део инвестиција, одржавања и друго.

"Ради се о дискриминаторској мери која сада каже да су кажњене сада Србија, Мађарска и вероватно део потрошача у Аустрији и Словачкој", додао је он.

Рекао је и да је, за сада, цена гаса испод 300 евра на граници са Србијом и ако додате тих сто, који предлаже закон, онда се диже цена гаса за 30 одсто, и ту се јавља више ствари које праве проблем - пре свега ко ће то да плати.

"Игра се политичка игранка, вероватно од стране САД и од стране Европске комисије, али не разумем зашто кажњавамо европске земље. Да дође до тога да, ако Гаспром није платио ту обавезу, тих 100 евра, онда ће неко рећи, није плаћена услуга и не може даље да се транспортује гас. То је једна страшна ситуација за целу југоисточну Европу. То сада покушава да се уради са овим законом и мером", додао је он. 

Додаје да су у току разговори и да не може да каже детаље и исход целе приче.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести