Бајатовић: Обезбеђене довољне количине гаса за зиму

БЕОГРАД: „Србијагас“ је обезбедио довољне  количине гаса за Србију од „Гаспрома“, а и у подземном складишту Банатски двор већ се налази 450 милиона кубика, што је довољно да се покрију домаће потребе, изјавио је директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић.
srbijagas
Фото: Logo

Гаса ће током зиме бити чак и ако дође до прекида испорука из Русије преко Украјине, о чему се прича, а што за сада не очекујемо, рекао је Бајатовић за „Политику“.

Он је навео да Србија по свим параметрима од „Гаспрома“ купује најјефтинији гас, с тим што се цена после преузимања на украјинско-мађарској граници повећава због високих трошкова транзита.

“Гаспром“ нам не наплаћује казне за наручени, а непреузети гас, што је велика ставка за „Србијагас“, али је цена пролаза кроз Мађарску и даље вишеструко већа него за друге земље које користе исти правац, рекао је Бајатовић.

Данас и сутра у Санк Петербургу ће се разматрати две опције проширења складишта гаса Банатски двор - на 750 милиона или милијарду кубика, што би Србији обезбедило високу енергетску стабилност, казао је директор „Србијагаса“.

Према његовим речима, степен наплате је доста добар, иде и до 92 одсто.

На питање треба ли грађани да очекују поскупљење гаса током зиме, Бајатовић одговара да цену гаса за сада неће дирати, иако се није мењала три године.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести