Бајатовић: Потпуна гасификација Београда до половине 2022.

БЕОГРАД: Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић најавио је данас да ће до половине 2022. године Београд бити потпуно гасификован и да ће то донети значајне уштеде и смањити загађење које је, како каже, сада највеће у престоници због великог броја индивидуалних ложишта.
bajatovic
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Бајатовић је рекао да се тренутно ради гасификација у Земуну и Гроцкој и да се завршава у Раковици.

„Недавно смо провукли километар и по гасовода код споменика ''Вечни пламен'', у близини су школе, спортске хале, и само на том делу трошиће се 15.000 тона мазута мање, а грејање ће бити значајно јефтиније“, рекао је Бајатовић за ТВ Пинк.

Он је навео да је Србијагас добио задатак од врха државе да спроведе гасификацију у целој земљи и додао да ће у то бити укључена и Влада Србија.

„Урадили смо већ неке округе, али често имамо проблем са административним препрекама, катастром, често не знамо власнике“, навео је Бајатовић.

Истакао је да ће захваљујући Балканским током Србија добро снабдевати гасом, као и да се рачуна на завршетак Северног тока 2.

„Пошто ће у Европи падати количине гаса које ће се производити, сигурно ће расти потреба за руским гасом у Европи, јер је амерички гас далеко, а и нема га. У Србију улази 13,88 милијарди кубних метара гаса годишње и ми ћемо се добро снабдевати“, нагласио је Бајатовић.

Како је рекао, о цени гаса тек треба да се преговара, али да је важан сваки долар који се уштеди и заради извозом.

„Да данас купујете гас на ТТФ берзи, платили бисте 240 долара, а цена гаса на српско-бугарској граници је 155 долара (за 1.000 кубних метара гаса)“, рекао је директор Србијагаса.

Додао је да ће сви заинтересовани потрошачи у Србији прикључак за гас и комплетну опреми добити по цени од 780 евра, на три године.

Бајатовић је навео да ће се гас узимати код Параћина, Панчева и код Госпођинаца и истакао да је гасификација важан адут за довођење страних инвеститора у земљу.

„Сваког ко хоће да инвестира, занима снабдевање гасом. У Лесковцу ванредно радимо за ''Аптив'' где 2.500 људи треба да почне да ради идуће године. Војводина је практично комплетно гасификованам, а највише великих инвестиција имамо управо у покрајини“, навео је Бајатовић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести