Банке страхују да не постану жртве руско-украјинског сукоба

ФРАНКФУРТ: Банке у Европи су у страху да не постану жртве потенцијалне ескалације руско-украјинског сукоба.
Šalteri banke Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Италијанска Уникредит банка је због тога одустала од планиране аквизиције у Русији, а аустријска Рајфајзен Интернешенал банка је издвојила резервисања због ризика од могућих западних санкција Русији.

Оно чега се банке у Европи сада највише плаше је да ће Русији бити забрањен приступ међународном платном систему С.W.И.Ф.Т који се широко користи, кажу банкари за Ројтерс, а један од њих сматра да би такав потез био као „атомска бомба" за банкарску индустрију јер би спречио отплату дугова.

Због кризе која не показује знаке јењавања "на коцки" су, како пише британска агенција, огромна потраживања европских банака од клијената у Русији.

Банке у Италији, Француској и Аустрији су у светским размерама најизложенији међународни кредитори према Русији.

Према подацима Банке за међународна поравнања (БИС), италијанске и француске банке су имале у трећем кварталу 2021. године ненаплаћена потраживања од Русије у износу од око 25 милијарди долара. Аустријске банке су имале 17,5 милијарди долара ненаплаћеног дуга, а америчке 14,7 милијарди долара.

Европске банке које имају подружнице у Русији највише су изложене ризику од санкција, према истраживању "ЈПМоргана". У студији те инвестиционе банке се издваја неколико банака са значајном изложеношћу према Русији, међу којима и Уникредит, Рајфајзен Интернешенал, француска Сосијете Женерал и холандска ИНГ банка.

Из аустријског Рајфајзена кажу да је изложеност ризику под контролом, а из ИНГ банке истичу да су добро припремљени. У Сосијете Женерал банци наводе да пажљиво прате развој догађаја и да су сигурни у своје пословање у Русији. Из Уникредита нису одмах одговорили на захтев Ројтерса за коментаром.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести