Баста позива топлане на сарадњу у оквиру Отвореног Балкана

БЕОГРАД: Директор ЈКП Београдске електране Раде Баста позива све топлане из региона да се прикључе иницијативи Отворени Балкан, како би се разговарало о важним темама у области енергетике, као и о начинима изласка из тренутне кризе и новим концептима даљег развоја енергетског сектора.
grejanje radijator
Фото: pixabay.com

Баста је истакао значај регионалне сарадње, јер доприноси очувању безбедности снабдевања енергијом у нашем региону.

"Енергија не познаје границе и сматрам да Западни Балкан има јединствену прилику да редефинише своје енергетске развојне путање", навео је Баста у саопштењу.

Додао је да ће потреба за увозом енергената зависити и од геополитичке стабилности подручја богатих фосилним горивима.

"Или ћемо искористити натпросечно богатство природних ресурса који постоје у региону", поручио је директор ЈКП Београдских електрана.

Он је истакао да се Отворени Балкан досад показао као једна прагматична формула којом се долази до неких бржих решења у енергетици.

"Више од половине топлана у Србији користи гас, али је и даље велики проценат оних које користе ugall и мазут и то морамо да променимо", казао је Баста.

Он истиче да нас очекују велике инвестиције у енергетици које морају бити модерне, финансијски одрживе, енергетски ефикасније и са смањеним емисијама штетних гасова.

Додаје да су у плану и модернизација топлана, унапређење услуга, али и знатно веће коришћење obnovlljivih извора енергије.

"Западни Балкан је део Европе с најбржим растом и зато САД морају да га подрже, јер има потенцијал да буде центар обновљиве енергије, као и да има капацитет да буде центар за течни природни гас", казао је Баста.

Нагласио је да су овдашња енергетска тржишта мала, зависна од увоза и да је неопходно сарађивати зарад бољег живота свих грађана у региону.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести