БДП Србије порастао 2,5 одсто у првом кварталу

БЕОГРАД: Реални раст бруто домаћег производа (БДП) Србије у првом кварталу 2019. године износио је 2,5 одсто на годишњем нивоу, објавио је Републички завод за статистику.
gradjevinarstvo EPA ANTONIO DASIPARU.jpg

У односу на четврто тромесечје прошле године, према десезонираним подацима, раст БДП-а у првом кварталу 2019. године износио је 0,3 процента.

Значајан реални раст бруто додате вредности на годишњем нивоу забележен је у сектору грађевинарства (12,3 одсто), сектору трговине на велико и мало и поправке моторних возила, саобраћаја и складиштења и услуга смештаја и исхране (5,8%) и сектору информисања и комуникација (4,9%).
 

Посматрано по агрегатима употребе БДП-а, у посматраном тромесечју је у односу на исти период прошле године, реални раст забележен код свих агрегата.

Издаци за финалну потрошњу домаћинстава су порасли за 3,2 процента, издаци за финалну потрошњу непрофитних институција које пружају услуге домаћинствима (НПИД) за 2,3, издаци за финалну потрошњу државе за 2,5, бруто инвестиције у основна средства за 8,4, извоз робе и услуга за 9,3 и увоз робе и услуга за 9,4 посто, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести