Беговић: Од Развојне банке Савета Европе за БИО4 200 милиона евра

БЕОГРАД: Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић изјавила је данас да ће изградња научно-технолошког центра БИО4 кампус почети крајем ове године и да је процена да ће изградња прве фазе коштати 300 милиона евра.
1
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Ми смо од Развојне банке Савета Европе добили 200 милиона евра, за почетак кредит, тако да су обезбеђена средства и ми ове године крећемо", рекла Беговић представљајући тај пројекат на РТС-у.

 Четири кључне био области којима ће се бавити у оквиру  БИО4 кампуса су биомедицина, биотехнологија, биоинформатика и биодиверзитет, а Беговић каже да се из таквих центара гради економија једне земље у 21. веку. 

БИО4 кампус биће, према речима Беговић, био-економки хаб, односно центар који ће окупити академију, приватни сектор, стартап компаније и све што треба да Србија постане позната по иновацијама и по науци.

"Када се изговори реч Србија, да асоцијација буде да је то земља иновација, земља технолошког развоја", истакла је министарка.

Србија је, каже Беговић, препознала велики напредак информационе технологије и у томе је постигла огроман успех. 

"ИТ индустрија постала је једна од главних извозних грана Србије, која се у десет година повећала десет пута, 2,7 милијарди евра годишње", рекла је министарка. 

С друге стране, она каже и да развој био-наука доводи до нове револуције, где се информационе технологије спајају с природним наукама,  како би дале одговоре на глобалне изазове с којима се и Србија суочава. 

То су изазови везани за здравство, медицину, заштиту животне средине, енергетику и производњу хране и пољопривреду.

"Без науке не можемо да напредујемо у тим областима. То су области којима се већ бавимо, али желимо да будемо изузетни и да развијемо иновације. Већ имамо изграђену добру инфраструктуру за стартап екосистем. То су компаније које се веома брзо развијају. али су и високоризичне и њима треба окружење као што је научно-технолошки парк да им у почетним моментима развоја пружи подршку", објаснила је  Беговић.

На 20 хектара укупне површине, будући камп ће се налазити у делу града где се налази и Институт "Торлак", Агенција за лекове, Фармацеутски факултет, тако да је то већ природно окружење које ће бити проширено. 

У БИО4 кампус ће се преселити комплетно Биолошки и Фармацеутски факултет, део Пољопривредног, Медицинског, Технолошко-металуршког и Хемијског факултета са својим деловима којима могу да допринесу областима којима ће се бавити кампус. 

Такође, станари кампуса ће бити и девет научних института. Ту ће бити и истраживачки центри великих и средњих компанија како би имали приступ експертским пројектима.

"Сви ће бити на једном месту и радити заједно на новим решењима. Имаћемо и музеј и различите садржаје, где ће грађани моћи да долазе и да комуницирају с нама, да виде шта су бенефити од свих нових технологија. Да се не плаше, него да их пригрлимо и да сви заједно радимо на побољшању квалитета наших живота", поручила је министарка.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести