Бекман Диркес: Србија добра земља за улагање

БЕОГРАД: Заинтересовани за улагање позивали су нас и питали шта мислимо о ситуацији у Србији, а ми им кажемо - 'што да не', ја сам прилично убеђен да је то добра земља за инвестиције, каже за Танјуг директор Фондације Конрад Аденауер Норберт Бекман Диркес, уз оцену да јеСрбија једна од најстабилнијих земаља у региону.
berkman
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Ако погледате бројке од прошле или ове године, видите да економски развој није тако лош, рекао је Диркес и као пример навео немачке инвестиције и запослене у фирмама које су отворили инвеститори из те земље.

На питање да ли Србија може да очекује нове инвестиције из Немачке, Диркес је одговорио питањем: “Зашто да не? Неки заинтересовани су нас позивали питајући шта мислимо о ситуацији у Србији. Ми им кажемо - што да не, ја сам прилично убеђен да је то добра земља за инвестиције”. 

Као највећи изазов у земљама региона Диркес иначе види економску ситуацију, а политичке контакте као начин зближавања народа и држава, који чине да Западни Балкан буде успешан. 

На питање да ли ће после Самита лидера региона у Трсту бити конкретнијих резултата, будући да су се претходни састанци завршавали само на најавама инфраструктурних пројеката, директор Конрад Аденауер Фондације одговара да треба видети последње резултате.  

Он је указао на чињеницу да се оснивају фондови Западног Балкана, што су, како је рекао, сјајни исходи Берлинског процеса. 

Србија има важну улогу као савезник, прилично сам убеђен да је то добра земља за инвестиције и зато је веома важно да о изазовима у региону заједно разговарамо, додао је. 

Према његовим речима, један од највећих изазова је економија и тај проблем треба да се решава у сарадњи са успешним суседима, јер, каже, најважније је да се грађанима, односно обичном човеку, обезбеди могућност добрих прихода за потребе његове породице.

Диркес је поручио да је Србија која сарађује са успешним суседима на пољу економије управо та Србија коју виде у ЕУ.

То је, по мом мишљењу, најважнија тачка на путу развоја и ка стварању сигурне будућности обичног народа. Ако су грађани задовољни, ако је економска ситуација сјајна, политичка ситуација ће се кретати ка бољој будућности.

То је најбољи начин - да људи приону на посао, да прикупите приход и да будете задовољни будућношћу, рекао је он и указао да Србија управо у региону има одличне услове за веома добар економски развој.      

Исто тако, додао је, важно је обезбедити могућности и дати шансу младима да остану у земљи, а у том контексту истиче и да би образовни систем требало и могао да буде ефикаснији, јер су новим индустријама потребни добро образовани људи.

Директор Конрад Аденауер Фондације објаснио је и како види улогу те организације у Србији и помоћ коју она може да пружи на путу ка пуноправном чланству у Унији: 

Ми имамо много политичког искуства у решавању демократских проблема и уколико се од нас тражи, можемо да дамо одређену врсту подршке или савета, казао је.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести