Без веће помоћи, земље у развоју заостаће за генерацију

ВАШИНГТОН: Шефица Међународног монетарног фонда Кристалина Георгиева позвала је развијене економије да пруже већу помоћ земљама с ниским приходима, упозоривши на појаву "велике дивергенције" у глобалном расту, што може да угрози стабилност и да изазове социјалне немире у годинама које долазе.
Kristalina Georgijeva nova direktorka MMF  Foto: AP Photo/Jose Luis Magana
Фото: Кристалина Георгијева нова директорка ММФ  Фото: AP Photo/Jose Luis Magana

Георгиева је рекла да је 50 посто земаља у развоју у ризику од даљег заостајања, што изазива забринутост у погледу њихове стабилности и потенцијалних социјалних немира, преноси Ројтерс.

Да би се избегли већи проблеми потребно је да богате земље и међународне институције уложе више, додала је. Такође је позвала високо задужене земље да не чекају са реструктурирањем дуга, указујући да је боље да то ураде пре а не касније, и да побољшају услове за раст.

“Прошле године је главни фокус био на ''великом локдауну''. Ове године суочавамо се са ризиком ''велике дивергенције''“, рекла је Георгиева новинарима током видео конференције у петак.

Према њеним речима, ММФ процењује да ће се земље у развоју, које се деценијама приближавају просечном глобалном нивоу прихода, овог пута наћи у врло тешкој ситуацији.

Пад животног стандарда у земљама у развоју, сматра Георгиева, знатно би отежао да се у остатку света очува стабилност и безбедност.

„Шта представља ризик? Социјални немири. Можете то назвати губитком раста од једне деценије. То може бити губитак од једне генерације (20-30 година)“, навела је она.

Георгиева је рекла да су развијене економије у просеку потрошиле око 24 посто бруто домаћег производа (БДП) на мере подршке током пандемије у поређењу са 6,0 процената БДП-а на тржиштима у успону и 2,0 одсто у земљама с ниским приходима.

Напоменула је да су активности с вакцинацијом неуједначене, и да су сиромашне земље суочене с "огромним потешкоћама".

Само је једна земља у Африци, Мароко, започела вакцинацију грађана, нагласила је и изразила озбиљну забринутост због повећаног морталитета у многим афричким државама.

Шефица ММФ-а је саопштила да би убрзање вакцинације могло да подигне глобалну економију за 9.000 милијарди долара до 2025. године, при чему би 60 посто користи од тога имале земље у развоју.

Георгиева је рекла да ММФ завршава периодични преглед дугорочних потреба за ликвидношћу, који би могао да оправда предлог Фонда акционарима да се повећа износ специјалних права вучења (СДР), али није изнела детаље.

Подсетивши да су ММФ-ова средства од 250 милијарди долара СДР-а током глобалне кризе 2009. године помогла стабилизацији светске економије, Георгиева је констатовала да је "садашња ситуација далеко озбиљнија".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести