Безос и даље набогатији на планети по Блумберговом индексу

ЊУЈОРК: Амерички бизнисмен Џеф Безос је и даље најбогатији човек на планети, показује индекс милијардера агенције "Блумберг", који на дневном нивоу прати промене богатства глобалних милијардера на бази кретања акција њихових компанија на Њујоршкој берзи сваког трговачког дана.
dzef bezos
Фото: Youtube Printscreen

Према "Блумберговом" индексу богаташа, како показују показују данашњи подаци на сајту њујоршке агенције, међу првих десет светских милијардера чак девет је из САД, а један из Француске.

На челу листе је Безос, оснивач Амазона и власник космичке компаније Блу Ориџин, с богатством од 193 милијарде долара, прати га сународник и шеф "Тесле" Илон Маск који располаже имовином од 188 милијарди долара, а трећи је Француз Бернар Арно, власник модне компаније ЛВМХ, са износом од 173 милијарде долара.

На позицији број четири је суоснивач Мајкрософта Бил Гејтс "тежак" 152 милијарде, а следе га први човек Фејсбука Марк Закерберг са износом од 133 милијарде, те суоснивачи Гугла Лари Пејџ и Сергеј Брин са богатсвом од 121 милијарди, односно 117 милијарди долара, респективно.

Листу првих десет глобалних богатуна закључују: Стив Балмер, власник НБА кошаркашког тима Лос Анђелес Клиперси, с имовином вредносм 102 милијарде долара, док девето и десето место деле инвестициони магнат и председник Беркшир Хатвеја Ворен Бафет и суоснивач Оракла Лери Елисон са сумом од по 101 милијарде долара сваки.

На "Блумберговој" листи се међу 500 најбогатијих појединаца света налазе и 24 Руса, преноси агенција Тасс.

Најбогатији међу њима је Леонид Микелсон, генерални директор гасне компаније Новатек, који по "Блумбергу" вреди 30,6 милијарди долара и заузима 47. место.

Иза Микелсона, на 50. позицији је власник челичане НЛМК Владимир Лисин са богатством од 29,3 милијарде евра, а само једно место ниже држи Алексеј Мордашов, власник челичане Северстал, који располаже имовином од 29,2 милијарде долара.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести