Безос се повлачи с места генералног директора Амазона

ВАШИНГТОН: Џеф Безос, најбогатији човек света и оснивач Амазона, требало би сутра да се повуче са функције генералног директора ове гигантске платформе за онлајн трговину после 27 година проведених на челу компаније.
dzef bezos
Фото: Youtube Printscreen

Безос, који са имовином вредном око 189 милијарди долара заузима прво место на Форбсовој ранг листи најбогатијих људи на свету, објављеној почетком ове године, најавио је одлазак с места генералног директора Амазона у фебруару, како би се посветио свом космичком предузећу Блу Ориџин, пише Раша тудеј.

Амазон, који је давних 1990-их почео да ради као онлајн књижара, израстао је током последње две и по деценије у једну од највреднијих компанија на свету којима се тргује на берзи, с тржишном капитализацијом од 1,7 билиона долара.

Безос планира да задржи власнички удео од 10,3 посто у компанији, као и место извршног председника управног одбора Амазона.

Место главног извршног директора Амазона предаће Ендију Џесију, који се компанији придружио 1997. године и који тренутно води Амазонов сектор рачунарства у облаку.

У међувремену, Безос планира да се придружи посади космичког брода-капсуле Њу Шепард његове свемирске компаније на првом путничком лету у васиону, који је заказан за 20. јул, на годишњицу слетања Апола 11 на Месец 1969. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести