Жена пилот стара 82 године лети са Безосом у свемир

КЕЈП КАНАВЕРАЛ: Космичка компанија Џефа Безоса "Блу Ориџин" изабрала је 82-годишњу жену пилота, којој је пре много деценија ускраћена могућност да постане пилот због њеног пола, да лети са њим у свемир 20. јула.
Svemir, Zemlja  Foto pixabay.com
Фото: pixabay.com

Компанија је данас саопштила да ће Вали Фанк бити почасни гост у ракети "Њу Шепард" током 10-минутног лета.

Фанк је међу такозваним женама из програма Меркјури 13, које су шездесетих година прошлог века прошле обуку за астронауте, али никада нису летеле у свемир јер су биле жене, преноси АБЦ њуз.

У 82. години Фанк ће постати најстарија особа која је полетела у свемир, чиме ће надмашити покојног Џона Глена, који је у 77. години поставио рекорд када је летео у свемирском шатлу Дискавери 1998. године.

Она ће уз Безоса, његовог брата Марком и победника добротворне аукције у којој је продата карта за овај лет бити први путник у свемирској летелици "Њу Шепард".

Компанија "Блу Ориџин" продала је на аукцији средином јуна за 28 милиона долара једно место у ракети за први лет у свемир са власником фирме Џефом Безосом, а име победника још није саопштено.

Систем свемирске летелице "Њу Шепард", односно ракета која носи капсулу до ивице свемира, извела је до сада више од 10 успешних пробних летова без путника.

Ракета и капсула су дизајниране тако да могу да превезу шест путника на висину изнад 100 километара.

Датум 20. јул поклапа се са обележавањем 52. годишњице од слетања мисије "Аполо 11" на површину Месеца.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести