Биће посла за више од 120.000 незапослених

Више од 122.000 незапослених особа добиће ове године шансу за посао преко програма Националне службе за запошљавање, а у фокусу ће бити подршка теже запошљивим лицима, речено је приликом потписивања „Споразума о учинку за 2020” између НСЗ и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Nezaposleni/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Министар Зоран Ђорђевић рекао је да ће ове године бити настављена улагања у грађане и да ће још већа пажња бити посвећена теже запошљивим категоријама да би ове године дошли до посла.

– За те намене преко НСЗ планирано је 3,7 милијарде динара, 550 милиона динара обезбеђено је за Фонд за професионалну рехабилитацију, из ИПА 2013. програма обезбеђено 23,6 милиона динара – рекао је он.

Додао је и да је новина преквалификација у ИТ сфери, за шта је одвојено 150 милиона динара, а преквалификације ће бити спровођене заједно с УНДП-ом.

10.000 људи биће укључено у програме образовања

Он је рекао да ће најмање 7.400 особа с инвалидитетом добити шансу у 2020. години.

– Верујем да ће све те мере дати додатне резултате и већу ефикасност када је у питању запошљавање, а ако буде потребно, свакако ћемо одвојити још новца – рекао је он. – Новост је обавеза НСЗ да постигне већу ефикасност на терену, да њихови запослени излазе на терен и у комуникацији с послодавцима установе шта су потребе тржишта рада да би се у складу с тим обезбедила радна снага кроз преквалификације и доквалификације.

7.400 особа са инвалидитетом добиће шансу у 2020. години

Директор НСЗ Зоран Мартиновић рекао је да постоје јасни задаци око укључивања теже запошљивих лица у програме те службе.

– Као и прошлу годину, и ову ће обележити унапређење квалитета радне снаге, односно улагање у људски капитал, што значи да пре свега морамо да укључимо младе људе који излазе из система образовања у све програме, стручне праксе и програма приправника – рекао је он.

Додао је и да ће онима који не поседују потребне квалификације бити понуђено укључивање у обуке и преквалификације.


За старије и младе

Осим теже запошљивих категорија, међу којима су незапослени старији од 50 година, неквалификовани, они који чекају на посао дуже од годину и жене, пажња ће бити посвећена и младима.

Млади треба да стекну прво радно искуство, а то ће им омогућити ови конкурси.


– Близу 10.000 људи биће укључено у програме образовања и обука, од тога више од половина је за младе људе – кроз укључивање у програме стручне праксе и приправника – казао је Мартиновић.

Како је навео, за те програме су повећани појединачни износи да би били примамљивији и атрактивнији за младе да остану да раде у својој земљи.

Сви јавни позиви НСЗ-а биће доступни већ средином фебруара, а највећи део програма биће расположив до краја године.

Како се могло чути, очекује се реализација већа од 95 процената, а у више од 90 одсто случајева корисници ће бити из реалног и приватног сектора.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести