Биткоин пробио вредност од 2.000 долара

ЛОНДОН: Криптовалута биткоин достигла је рекодну вредност, надмашивши цену од 2.000 долара први пут у својој историји, преноси портал Инвестопедија.
Epa (Jerome Favre)
Фото: Epa (Jerome Favre)

На овом ценовном нивоу, укупна тржишна капитализација биткоина такође се попела на запањујућих 32,92 милијарде долара.
Цена ове криптовалуте је већ месецима на узлазној путањи, а само од почетка априла до данас је узлетела за безмало 65 процената. 

Биткоин је први пут прешао праг вредности од 1.000 долара пре четири године, након чега је убрзо пао. Међутим, до краја 2016. године је поново вратио изгубљену позицију и трговао се на коти од 1.000 долара. 

Економисти кажу да је томе можда допринела шира подршка великих финансијских институција, континуирани раст трансакција у криптовалутама и нови прописи Кине. Оно што се догодило почетком ове године, ипак је готово сваког изненадило.

Крајем априла биткоин се трговао на око 1.300 долара, а за само три недеље у мају цена му је порасла за око 50 посто, при чему је прошле недеље ојачао за 12 посто.

Ипак, највећи разлог раста његове вредности је огромна тражња за биткоином у Јапану и Јужној Кореји, где му цена повремено скаче и преко 2.300 долара.

И поред оволиког раста вредности, биткоин није највећи добитник међу криптовалутама.

Наиме, рипл, централизована валута намењена великим банкама, скочила је у последњих неколико недеља за 1.000 одсто, што је катапултирало на друго место међу сличним дигиталним валутама у смислу вредности, према подацима платформе „Tech Crunch“.

Истовремено, биткоинов ривал етереум такође је ојачао на 130 долара по кованици, што је више него двострука вредност у односу на ону коју је имао пре месец дана, наводи Инвестопедија.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести