БЛАГА ЗИМА СМАЊИЛА ПОТРОШЊУ ПЕЛЕТА Држава забранила увоз на три месеца

Влада Србије донела је одлуку о привременој забрани увоза пелета од дрвета.
а
Фото: Dnevnik.rs

„Уводи се привремена забрана увоза пелета од дрвета из тарифне ознаке 4401 31 00 00 Царинске тарифе, у циљу неопходне заштите живота и здравља биљака и животиња”, пише у одлуци, преноси Екапија.

Ограничење увоза уводи се на период од 90 дана.

Професор Шумарског факултета Бранко Главоњић рекао је недавно за РТС да је блага зима утицала на пад потрошње, самим тим и пад потражње за огревним дрветом, али и другим типовима дрвних горива. У овом тренутку цене су ниже између 700 и 1.500 динара по једном просторном метру, у зависности од региона. Цене пелета су ниже за 4.000-6.000 динара, односно између 15 и 20 процената у поређењу са ценама које су биле средином јануара ове године, наводи Главоњић.

Од шест великих фабрика за производњу пелета свега једна фабрика је радила од почетка године до данас, док остале фабрике или нису радиле или су радиле са прекидима.

„Произвођачи су се обратили Влади Србије за помоћ, Влада је показала велику заинтересованост да им помогне. Произвођачи су изнели своје проблеме, изнели су и предлоге решења и заједно са представницима Владе се у овом тренутку траже одређене мере и очекујемо да ће оне бити донете у најкраћем року”, навео је Главоњић.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести