Благи опоравак тржишта половних аутомобила у Србији

БЕОГРАД: У прве две недеље након укидања ванредног стања тржиште половних аутомобила у Србији бележи благи опоравак, па тако 62 одсто продаваца наводи да бележе раст продаје.
polovnjaci polovna vozila
Фото: Tanjug/M.Paunović, ilustracija

Међутим, тек 12 посто њих је рекло да им се продаја вратила на ниво од пре проглашења епидемије коронавируса и увођења ванредног стања.

Истраживање које је спровео сајт половниаутомобили.цом међу продавцима аутомобила, од 18. до 22. маја, показало је и да продаја није порасла код 38 одсто анкетираних.

Њих 35 одсто је рекло да од укидања ванредног стања нису продали ниједан аутомобили, док је 33 процената одговрило да је продало један до два аутомобла. Да су од 7. маја продали између три и пет аутомобили навело је њих 19 посто, а да су продали до 10 возила њих 7 процената, наводи се у резултатима анкете.

Од укидања ванредног стања више од 10 аутомобила продало је свега 6 посто анкетираних.

Анкета је показала и да је број заинтересованих купаца у благом порасту док је тек 13 процената анкетираних навело да ни после укидања ванредног стања купици нису долазили на њихов ауто-плац.

У анкети коју смо током ванредног стања спровели међу купцима аутомобила, две трићине њих је рекло да није одустало већ да је куповину одложило, док је 13 посто навело да је дефинитивно одустало од куповине", каже ПР сајта Polovniautomobili.com Бранислав Грковић.

Да се број посета ауто-плацу вратио на ниво од пре увођења ванредног стања навело је док је 11 процената продаваца док више од трећине трговаца сматра да се ситуација није променила у односу на период ванредног стања.

Да је број купаца који су дошли да погледају аутомобил на ауто-плацу значајно већи него током ванредног стања рекло је 13 посто анкетираних, а 32 одсто њих да је незнатно већи, наводи се у анкети и додаје да 32 посто испитаника сматра да се ситуација није променила у односу на период ванредног стања.

Резултати анкете показали су да је новонастала ситуација утицала и на одлуке купаца кад је реч о томе за какве су аутомобиле заинтересовани.

Половина анкетираних продаваца је навело да купци сада траже јефтиније аутомобиле, и то за 38 посто се траже јефтинији аутомобили него пре ванредног стања, док се за 12 одсто траже и до упола јефтинији аутомобили него пре ванредног стања

Половина продаваца је навела да су потенцијални купци остали при претходној намери и желе да набаве исти аутомоили као и пре ванредног стања.

Када је реч о ценама, претходна анкета овог сајта за трговину половним аутомобилима је показала да епидемија корона вируса и увођење ванредног стања нису значајно утицали на цене половних аутомобила у Србији.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести