Бошњак: Цене станова стабилизоваће се за годину-две, а затим почети да падају

БЕОГРАД: Архитекта Бранка Бошњак изјавила је данас да очекује да ће се у наредних годину-две консолидовати цене станова, а после тога и почети да падају.
e
Фото: Pixabay.com

Иако широм света падају цене некретнина, у Србији је потпуно другачија слика, а Бошњак је за РТС рекла да ће, докле год је већа потражња од понуде, цене станова ићи нагоре.

Последњих осам година константно расте цена некретнина у Србији, а поред домаћих купаца, све је више странаца који се одлучују да новац уложе у куповину некретнина у Србији.

Бошњак истиче да је цена станова економска категорија и да зависи од односа понуде и потражње.

"Пошто је последњих година јако велики прилив нових становника у Београд, онда и потражња расте, али и економска криза доноси идеју о улагању у некретнине. Све то подиже цену некретнина, али овако високе цене су генерисане изградњом у лукс насељима. Та лукс насеља су дала огромне цене, што се прелило и на цене у централним београдским општинама, а самим тим подигле су се цене и у приградским насељима", рекла је Бошњак.

Фото: Pixabay.com

Она објашњава да ће се Генералним планом за Београд дефинисати још много зона за новоградњу, а да ће се, када се заврши поступак легализације, створити фонд нових легалних укњижених станова.

Каже да су завршетком пописа становништва створени услови да се изради нови Генерални план, којим се дефинише комплетан развој града, његове границе, економски и просветни развој, становање, заштита природних и културних добара, здравствени програм једног града.

"Тај Генерални план требало би да реши јако велики број проблема јер треба да буде и санациони и развојни. Санациони треба да реши проблеме саобраћаја, становање у приградским насељима која су најчешће нехигијенска и еколошки неповољна", навела је Бранка Бошњак.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести