Брент поново изнад 50 долара по барелу

ЛОНДОН: Цене нафте порасле су данас подстакнуте надама да ће почетак дистрибуције вакцина против коронавируса подићи глобалну тражњу за горивом, али и вешћу о експлозији нафтног танкера у Саудијској Арабији која је унела нервозу на тржиште.
b
Фото: Youtube Printscreen

Фјучерси северноморске нафте Брент, за испоруку у фебруару, порасли су за 60 центи, или 1,2 посто, на 50,57 долара по барелу на трговању око поднева по средњоевропском времену, док су фјучерси америчке ВТИ нафте ојачали за 54 цента, што је такође 1,2 процента, на 47,11 долара за барел, извештава Ројтерс.

Повећању цена допринела је и нервоза инвеститора у вези са понудом на тржишту након саопштења једне бродске компаније да је експлодирао танкер с нафтом погођен с неке спољне дестинације приликом истовара у луци Џеда у Саудијској Арабији.

Оба типа нафте бележе раст шест недеља узастопно, што је њихов најдужи опоравак од јуна ове године.

Сједињене Државе су започеле кампању вакцинације против ковида 19, подгрејавши наде да би мере ограничења које су уведене због пандемије могле ускоро да се заврше, што би подигло потражњу у тој земљи која је један од највећих светских потрошача "црног злата".

Продужење разговора о Брегзиту између европских сила такође је утицало на финансијска тржишта, на којима је долар потонуо близу двоипогодишњег минимума наспрам других водећих валута.

Поред тога, у недељу су се догодила два одвојена пожара на нафтним постојењима која су такође изазвала забринунтост на тржишту - један је избио на нигеријском терминалу за извоз сирове нафте Куа Ибое, а други на нафтоводу у Ирану, али су ови инциденти углавном обуздани.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести