Брент се "држи" на 68 долара по барелу, залихе ограничиле добитке

ЛОНДОН. Цене нафте су забележиле благи раст на дневном нивоу подржане прогнозом Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) о глобалном економском опоравку и редукованим испорукама групе ОПЕК+, али је нагомилавање америчких залиха "црног злата" ограничило добитке.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Северноморска нафта Брент тргована је у 14.38 часова по средњоевропском времену за 68,07 долара по барелу, што је пораст од 55 центи или 0,8 одсто у однсоу на уторак, а америчка WTI нафта је ојачала за 53 цента, такође за 0,8 посто, на 64,54 долара за за барел, извештава Ројтерс.

ОЕЦД је у новом извештају, објављеном јуче, прогнозирао опоравак глобалне економије ове године од последица корона кризе по стопи раста од 5,6 посто у односу на децембарску пројекцију од 4,2, одсто, а за наредну годину очекује раст од 4,0 процента.

Саудијски министар спољних послова принц Фаисал бин Фархан Ал Сауд изјавио је данас да Ријад и Москва желе фер цене нафте и да ће наставити сарадњу у оквиру групе ОПЕК+.

Саудијска Арабија се обавезала да ће у фебруару и марту добровољно смањити производњу за милион барела дневно изнад квоте превиђене ОПЕК+ споразумом, али подаци две компаније које прате извоз нафте, наговештавају да је пад испорука из ове краљевине у фебруару био мањи од најављеног.

Цене нафте су и даље под притиском неколико удружених фактора, укључујући то да водећи увозници Кина и Индија црпе овај енергент из залиха због тренутно високих цена и услед очекиања да се на тржиште поново врате иранске испоруке, кажу аналитичари.

Америчке залихе сирове нафте порасле су прошле недеље, до 5. марта, за 12,8 милиона барела, наводе извори на тржишту, позивајући се на податке Америчког института за нафту.

Званични подаци Управе за енергетске информације (ЕИА) тек треба да буду објављени.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести