Брисел за смањење цена роминга на Западном Балкану

БРИСЕЛ: Европска комисија организовала је данас у Бриселу састанак телекомунукационих оператера са простора Западног Балкна.
roming  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Тражили смо од компанија из региона да истраже могућности смањења цена роминга међу земљама Западног Балкана", каже портпаролка Европске комисије Натали Вандајстат.

У седишту Европске комисије у Бриселу одржан је округли сто телекомуникационих оператера са поростора Западног Балкана. 

Састанак је организовала комесарка Марија Габријел задужена за дигиталну економију и друштво, а разговарало о телекомунукационом тржишту у региону.
Тражимо од компанија у региону да истраже могуће опције, као што су добровољни комерцијални споразуми или други, како би се смањиле цене роминга међу земљма Западног Балкана. Компаније су се договориле да своје предлоге размотре са Комисијом током наредних недеља, поручила је Вандајстат.

Она је подсетила да је председник Европске комиисје Жан Клод Јункер тражио да се ојачају односи ЕУ са Западним Балканом и да у том циљу Комисија жели да, између осталог, олакшају процес промена и охрабри позитивне помаке у области телекомуникационог тржишта у региону. 

Премијер Бугарске Бојко Борисов, чија земља сада председава Саветом ЕУ, најавио је да ће се, за почетак, радити на смањењу цена роминга на Западном Балкану, а у циљу и по угледу на потпуно укидање тарифа за роминг међу земљама ЕУ.

План за такве кораке требао би бити представљен на следећем самиту ЕУ Западни Балкан, који ће бити одржан у мају у Софији.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести