Британска малопродаја се благо опоравила у октобру

ЛОНДОН: Британска малопродаја забележила је делимичан опоравак у октобру, при чему се повећала за 0,6 посто на месечном нивоу, након пада од 1,5 процената у септембру, када су предузећа широм земље, укључујући и продавнице, била затворена један дан због сахране краљице Елизабете.
Prodaja kućne tehnike Foto: Youtube/printscreen
Фото: Продаја кућне технике Фото: Youtube/printscreen

Канцеларија за националну статистику (ОНС) је саопштиа данас да је обим малопродаје остао за 0,6 одсто испод нивоа пре пандемије, што указује на економске проблеме с којима се суочава министар финансија Џереми Хант, који је у четвртак изјавио да је Британија у рецесији, преноси Ројтерс.

Он је такође најавио повећање пореза и строжи приступ владе према јавној потрошњи како би се поправиле државне финансије и репутација економске политике земље након контроверзног "мини буџета" бивше премијерке Лиз Трас.

Британски потрошачи су смањили куповине због раста инфлације која је достигла 11,1 проценат у октобру, према подацима објављеним раније ове недеље.

Канцеларија за буџетску одговорност (ОБР) је саопштила да ће расположиви приходи домаћинстава пасти за 4,3 посто у текућој финансијској години и за 2,8 процената у 2023/24, што је највећи пад од 1950-их од када се води таква евиденција.

Оволики двогодишњи пад ће збрисати целокупан раст животног стандарда остварен током осам година до 2022, наводи се у саопштењу ОБР-а.

Једно истраживање, које је објављено ноћас, показало је да се поверење потрошаша побољшало овог месеца у односу на октобар, али је и даље близу најнижих вредности свих времена.

Највећи британски ланац супермаркета Теско известио је ове недеље о наглом порасту броја купаца који траже прехрамбене производе чије су цене снижене због приближавања истека рока трајања, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести