Брнабић: Бугарски гасовод један од приоритетних пројеката 

ЛОНДОН: Председника Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Лондону да је изградња гасовода са Бугарском један је од приоритетних пројеката унутар Берлинског процеса.
gasovod
Фото: Танјуг/АП

"Разговарамо о финансирању са различитим међународним институцијама и започели смо припрему техничке документације. План је да се гасовод заврши до 2020. или 2021", рекла је премијерка одговарајући на питања новинара у оквиру Самита лидера "западнобалканске шеторке", у седишту ЕБРД.

Упитана за процес приватизације у Србији, Брнабић је рекла да он иде добро, али да је било неких кашњења у прошлости.

"После тога смо имали фантастичан успех приликом приватизације Железаре у Смедереву, коју су купили Кинези. То је 5.000 директних послова и то се шири. Приватизовали смо и велику фармацеутску компанију ''Галеника''", навела је она.

Брнабић је новинарима рекла да је Влада Србије започеле реструкурирање јавних предузећа, те оценила да је највећи успех до сада постигнут у Железницама Србије.

"Дакле, приватизација иде у реду. Једна велика ствар коју морамо да завршимо до краја ове године је РТБ ''Бор''", навела је премијерка.

Влада Србије је, казала је Брнабић, у контакту са неколико стратешких инвеститора и мисли да ће и то бити готово до краја године. 

Као велику ствар Брнабићева је навела корак који се, како је рекла, у овом тренутку дешава према јавно-приватном партнерству.

" Као што већ можда знате, одабрали смо најбољег понуђивача за концесију београдског међународног аеродрома ''Никола Тесла'', то ће бити француска компанија Ванси и одабрали смо понуђивача за јавно-приватно партнерство Града Београда, што ће бити француско-јапански конзорцијум ''Суез-Иточу''. Очекујем да ће ово бити подршка за нова јавно-приватна партнерства у Србији", навела је Брнабићева.

Дигитализација мотор иновација, конкурентности... 

У оквиру Инвестиционог самита Западног Балкана који у Лондону организује Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), председница Владе Ана Брнабић говорила је данас на панелу о повезивању у региону, о дигиталној агенди за регион Западног Балкана. 

Брнабић је рекла да је унапређење регионалне политичке и економске сарадње један од приоритета Србије. Премијерка Брнабић на панелу о дигиталној агенди за З.Балкан.

Она је истакла значај усвајања Вишегодишњег акционог плана за Регионални економски простор Западног Балкана, који је усвојен на Самиту у Трсту. Поред трговине, инвестиција и мобилности, тај план обухвата и дигитално повезивање.

Фото: Танјуг (Видео)

"За Владу Србије, дигитализација је један од кључних приоритета, она је мотор иновација, конкурентности и економског развоја“, истакла је Брнабић, наведено је у саопштењу.

"Управо зато, развој електронских комуникација је исто тако важан као и грађење путне и железничке инфраструктуре", нагласила је Брнабић у излагању и оценила да је дигитална револуција кључна развојна шанса за регион, која ће унапредити стандарде и квалитет живота свих грађана Западног Балкана.
Говорећи о важности дигитализације у јавној управи, председница Владе је оценила да је управо област еУправе простор за унапређење сарадње на Западном Балкану. 

"Циљ увођења и развоја еУправе јесте да она буде сервис грађанима и привреди“, нагласила је Брнабић и навела да је Србија направила значајне резултате у имплементацији еУправе, а у наредном периоду циљ је што боље повезивање еУправа у региону. 
Влада Србије препознала је значај нових технологија за развој пословања и предузетништва. ИТ сектор у Србији развија се великом брзином, и наш извоз у овој области достигао је милијарду евра годишње. Међу приоритетима, Брнабић је издвојила повећање коришћења информационих и комуникационих технологија, и дигитализацију свих фаза производње.


Брнабић на пријему британске премијерке Терезе Меј

Председница Владе Ана Брнабић присуствовала је вечерас пријему који је, за премијере Западног Балкана који су учествовали на Инвестиционом самиту у Лондону, организовала британска премијерка Тереза Меј.

Поред премијера Западног Балкана, пријему су присуствовали високи предствници Европске банке за обнову и развој, која је организовала Инвестициони самит Западног Балкана.


Када је реч о дигитализацији у области пословања, најзначајнији резултати, који су важни привредницима и инвеститорима, су укидање печата у платном промету, укидање папирних фактура, електронска регистрација предузећа, електронске пореске пријаве, као и пореске олакшице за старт-ап предузећа.
Премијерка Брнабић је истакла да су дигитализација и образовање два кључна стуба за развој и напредак нашег друштва и целог региона. У оквиру реформе образовног система, Влада Србије посебно је посвећена развоју образовања за ИТ. 

Поред увођења Информатике као обавезног предмета у 5. разреду основне школе, повећања уписних квота на техничким факултетима и програма преквалификација за јуниоре програмере, планира се и дигитализација образованих садржаја у школама. У плану је и отварање још седам нових научно-технолошких паркова у целој земљи, поред оних у Београду и Нишу, као места која на најбољи начин спајају дигитализацију, образовање, креативност и иновације.

"Србија је поносна на своје таленте и домаће компаније и институције који су постали светски лидери у области технологија и иновација: Нордеус, БиоСенс, Севен Бриџис Геномикс - само су неки од примера који на најбољи начин показују зашто је важно модерно образовање, охрабривање иновација и јачање еко система за развој предузетништва и старт ап компанија, које ће креирати нову вредност засновану на знању", закључила је премијерка Брнабић у обраћању. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести