Брнабић: Од 2012. отворено 670.000 радних места, не за чланове СНС

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је од 2012. године отворено 670.000 нових радних места у Србији и да не верује да су баш све били чланови СНС.
brnabic1
Фото: Танјуг/видео

Брнабић је, на питање о страху радника из Геокса да ће ако дође нови инвеститор у Врање, добити посао ако су чланови владајуће странке, рекла да се СНС и Александар Вучић никада нису борили за радна места за своје чланове, већ за све грађане Србије.

''Као што се аутопут или брза пруга не граде до неког места где живе чланови СНС, већ сви грађани Србије'', навела је премијерка.

Додала је да је незапосленост са више од 25 одсто, колико је износила у време бивше власти, пала на 9,3 одсто.

''Да ли мислите да су то све чланови СНС и да ли страном инвеститору можете да наредите кога да запосли'', рекла је Брнабић.

Указала је и да је наша економија наставила да расте много брже од европског просека у 2021.години и да је Србија забележила раст од 13,4 одсто у другом кварталу, а у првој поливини године од 7,5 одсто.

Премијерка је најавила да ће у четвртак бити одржана седница Савета за БДП, разговарамо о томе како да раст буде и већи од 6,5 одсто, а био је пројектован 6 одсто.

''То ће све утицати и на раст минималца и надам се да ће бити 300 евра од 1. јауара 2022. године'', рекла је Брнабић.

 

Верујем да ће Вучић ускоро изаћи са решењем за Врање

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић поновила је данас да Влада Србије и председник Александар Вучић неће оставити на цедилу раднике компаније Геокс, која је најавила затварање фабрике у Врању, и навела да верује да ће Вучић ускоро изаћи с решењем тог проблема и да ће запослени имати боље плате и услове рада.

Брнабић је подсетила да је председник Вучић најавио да је посетити Врање око 15. септембра и да верује да ће ускоро изаћи са неким решењем, јер, како каже, ради на томе.

''Још једном јасно поручујем свим радницима у Геоксу да их ни влада ни председник Србије неће оставити на цедилу'', рекла је премијерка у Београду одговарајући на питања новинара.

Упитана да ли ће држава и новом инвеститору давати субвенције, она је казала да је бивша власт преговарала са Геоксом и да је омогућила да та компанија исплаћује минималац радницима, као и да је договарала субвенције које је, каже, исплатила садашња власт.

Премијерка је навела да се систем субвенција у потпуности променио када је Вучић 2014. постао премијер и да су субвенције државе могли да добију страни и домаћи инвеститори само ако је ниво плата најмање 20 одсто већи од минималне зараде.

''Не може да дође инвеститор који ће све раднике држати на минималцу и добијати субвенције од државе. Такође, уведене су банкарске гаранције, орочцене на пет година, тако да се субвенције исплаћују у траншама када инвеститор испуни обавезе'', рекла је премијерка.

Када је реч о субвенцијама и подизању мининалне цене рада, премијерка је казала да је у време бивше власти минималац износио 172 евра, а да је сада 272 евра, док је просечна зарада била 366 евра, а да је прошле године достигла 511 евра, као и да се очекује да ће до краја ове године бити око 600 евра.

"То су драматичне разлике, али мислим да плате нису довољно добре због чега смо себи дали задатак да просечна буде 900 евра до 2025.године. Све нам говори да ћемо то и постићи'', рекла је Брнабићева.

Навела је да се са нивоа просечна плате од 366 евра не може за седам година доћи до 900 евра и да "након 10 година бахатости, разарања и губљења послова" подигне земљла за шест-седам година, већ постепено.

''Радили смо и постизали резултате које су хвалили Светска банка, ММФ, европске инститције, напредовали на свим светским листама. Боримо се, али кад кренете из минуса тешко је то извући'', рекла је Ана Брнабић.

Ускоро састанак са представницима Авиопрајма

Ана Брнабић изјавила је данас да ће ускоро имати састанак са представницима компаније Авиопрајм, власником ЈАТ технике која је изгубила сертификат за одржавање авиона који лете изнад Европе.

Синдикат ЈАТ технике због губитка сертификата захтева раскид уговора са том компанијом, а премијерка је казала да верује да ће све бити у реду и да може да се састане и са представницима тог синдиката.

"Авиапрајм је једна од најбољих компанија у Европи. Имаћу ускоро састанак са њима, могу да се састанем и са синдикатима, верујем да ће све бити у најбољем реду", рекла је премијерка у Београду одговарајући на питања новинара о том захтеву и да ли има основа за раскид уговора.

Брнабић је додала да је ЈАТ техника годинама пропадала, а да се у овом тренутку разговара о изградњи додатне писта како би, каже, могли да сервисирају широкотрупне авионе.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести