Брнабић: Погон "Фертика" доказ да се домаће фирме шире

ИНЂИЈА: Председница Владе Ана Брнабић свечано је данас отворила нови производни погон специјализованих ђубрива компаније "Фертико" и обишла производну хали и лабораторију.
brnabic1
Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bg

"Важно је што смо данас овде јер је Агромаркет из Крагујевца домаћи инвеститор. И веома ми је драго када видим да се и домаћи инвеститори развијају и шире. Желим и да се захвалим и фирми ''Фертико'' што су учествовали у програму ''Моја прва плата'', то је прави начин како да се изборимо у овим тешким временима и како да младима пружимо шансу за прво запослење, прво искуство и да им отворимо пут за њихову каријеру овде у Србији", рекла је Брнабићева.

"Важно је и то што овде имамо породице 11 радника који су из Ниша дошле у Инђију да раде у предузећу ''Фертико'', што значи да људи иду за послом и тамо где су им бољи услови", рекла је премијерка.

Нагласила је да Србија и у овом тешким временима гура напред у економском смислу, да отварамо нова радна места у тренуку када у Европи и у свету људи остају без посла.

Доводимо и нове стране инвеститоре, рекла је Брнабићева, подсећајући да је управо овде у Инђији постављен камен темељац за јапанску фабрику гума "Тоyо".

Погон "Фертика" је изграђен у складу са најсавременијим стандардима за производњу и заштиту животне средине. Инсталиране су производне линије, за кристална, микроелементарна, течна и биолошка ђубрива.

Поред производње, фабрика је опремљена и контролном лабораторијом за контролу квалитета сировина и готових производа.

Инвестиција је вредна 6,5 милиона евра и тренутно је запослено 30 радника.

"Захвалио бих Влади Србије на помоћи коју пласира привреди у овим тренуцима и истакао бих програм ''Моја прва плата'', који нам је омогућио да запослимо одређени број младих људи. Пре непуне три године, на истој локацији, отворили смо логистичко-дистрибутивни центар и тада смо најавили нову инвестицију у погон за производњу ђубрива", рекао је на отварању директор предузећа "Фертико", Славољуб Вукићевић.

Он је захвалио и Канцеларији градонаћелника Општине Инђија, који су се, према његовим речима, још једном показали као прави, кооперативни партнер привреди и инвеститорима.

Председник Општине Инђија, Владимир Гак, рекао је да су становници Инђије већ навикли да сваких неколико месеци буде отворен нов погон, али данас је посебно задовољство отворити нови погон, јер припада фирми која један од најбољих српских брендова.

"Из ове фабрике производи ће отићи у 20 светских држава и то је понос Инђије и Србије. Наравно да Инђија не би могла да буде на овом степену развоја и са овим бројем инвестиција да не постоји подршка Владе Србије, њене председнице и председника Србије Александра Вучића", рекао је Гак.

Председник Општине Инђије најавио је врло брзо још једну инвестицију у овом граду.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести