Брнабић: Радови у КЦВ-у значиће много за читаву Војводину; Радове обишли и Вучевић и Мировић

НОВИ САД: У пуном јеку су радови на изградњи потпуно нових ламела Б и Ц Клиничког центра Војводине (КЦВ), а по завршетку радова ту ће бити смештено готово 400 лежајева и 16 операционих сала на преко 30.000 квадратних метара.
brnabic
Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

Према речима премијерке Ане Брнабић, радови у КЦВ-у значиће много за читаву Војводину, али је то градилиште само мали део онога што Србија данас улаже у свој здравствени систем.

Брнабић је подсетила да је у оквиру пројекта "Једна милијарда евра у здравство", који је 2017. године иницирао председник Александар Вучић, урађено већ веома много, као и да се тренутно на ради на изградњи нових, али и реконструкцијама домова здравља, општих болница и клиничких центара у Србији.

"Ради се у Пироту, Прокупљу, Смедеревској Паланци и Лозници на Општим болницама. Ови блокови Б и Ц КЦВ-а почели су да се раде пре више од 30 и били су, као и многи објекту, годинама у сивој фази. Сада су овакви објекти слика свега оно што је Србија данас - Србија у којој се гради и у којој се ради", казала је Брнабић приликом обиласка радова на проширењу КЦВ-а.

Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

Додала је да се неки пројекти у здравству финансирају и директно из буџета, какав је био случај и са потпуно реконструисаном Клиником за интерне болести у оквиру КЦВ-а, а у коју је уложено седам милиона евра.

Она се захвалила и Европској инвестициониј банци (ЕИБ) која је, како је истакла, имала разумевања и слуха за пројекте и улагања у здравственим систем широм Србије, подсетивши да је ЕИБ помогао и приликом реконструкције дела Клиничког центра Србије, али у градњи потпуно новог Клиничког центра у Нишу.

Она је истакла да је презадовољна са свим оним што се ради у Новом Саду, најавивши нови долазак у највећи град северне покрајине током следеће недеље, када ће бити постављање камена темељца за почетак радова на, како је навела, озбиљној инвестиција за коју се Влада заједно са Покрајином и Градом Новим Садом припремала пуне четири године.

Радови у КЦВ обухватају доградњу ламела Б и Ц Ургентно дијагностичког центра површине од преко 33.000 квадратних метара, а планирана је и изградња директне топла веза са Поликлиником, Интерном клиником и Ургентним центром.

Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

У оквиру ламеле Б и Ц планиран је и хирушки блок које ће се састојати од 16 операционих сала, јединица интезивне и полуинтезивне неге са укупно 348 кревета, 22 кревета за хируршку интензивну негу, 24 кревета на полуинтензивној хируршкој нези и 14 кревета за јединицу за трансплантациону хирургију у оквиру потпуно нове јединице Клиничког центра Војводине. Блокови ће имати укупно 10 лифтова и четири степенишна језгра.

Уговор о изградњи и реконструкцији Клиничког центра Војводине потписали су 27. новембра министар здравља Златибор Лончар и извршни директор Конзорцијума ” ГХ Холдинг ” Грегор Јернејц.

Главни пројекат је завршен 2015. године, а грађевинска дозвола је добијена октобра 2016. године. За извођача радова на тендеру је изабран Конзорцијум “ГХ Холдинг” из Љубљане и Делта Инжењеринг из Београда.

Фото: ANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

Вучевић: Пројекат који стоји деценајима коначно иде напред

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар здравља Златибор Лончар, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине АПВ Иштван Пастор, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и шеф Регионалне канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Алесандро Брагонзи обишли су радове на реконструкцији и доградњи Клиничког центра Војводинe. Према речима директорке КЦВ Едите Стокић то је градилиште ламела Б и Ц Ургентно-дијагностичког центра, који ће обухватити око 30 000 м2, располагаће са 348 постеља и 16 операционих сала. Приземље ће сублимирати дијагностичке процедуре радиологију, лабораторију и нуклеарну медицину, а други, трећи и четврти спрат су резервисани за хируршке гране медицине.

- Делује за неповеровати шта се све дешава у Новом Саду. Јуче је почела изградња нове болнице која је сада Ковид, а сутра ће бити градска, а ево и пројекат који стоји деценијама  коначно пуном паром иде напред и добићемо Клинички центар какав овај део Србије заслужује. Ово су велики дани за наше здравство без којег немамо будућност, а да би будућност била извеснија морамо наставити процес вакцинације. Са јучерашњим даном у Новом Саду је вакцинисано 125 000 грађана, од тога 84 000 њих потпуно. У процентима то је 39,8 посто популације, али нема стајања. Апелујем на младе и на оне између 50 и 60 година да се вакцинишу, да заштите себе и своје породице, па да се сви што пре вратимо нормалном животу – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

- Ово градилиште је само мали део много ширег пројекта ''Једна милијарда евра у здравство Републике Србије'' који је иницирао председник Александар Вучић 2017. године. Већ смо завршили многе објекте, изводе се радови широм Србије, а до 2025. године морамо да зaвршимо тај пројекат. Неке обнове сами финансирамо из буџета Србије и Покрајине, а значајну подршку нам пружа Европска инвестициона банка. Клинички центар Ниш је први икада који је у потпуности завршен, радимо на КЦ Србије и прва фаза реконструкције биће завршена до краја ове године, а кренули смо ево и КЦ Вовјодине и радимо пројектну документацију за Клинички центар Крагујевац. По томе се види да је Србија данас јака и одговорна земља која се гради – истакла је Ана Брнабић.

Шеф Регионалне канцеларије за Западни Балкан Алесандро Брагонзи рекао је да је Европска инвестициона банка стратешки партнер Владе Србије, те да је до сада ЕИБ уложила 250 милиона евра у обнову 20 болница.

Фото: ANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

Мировић: Војводина ће у наредним годинама имати најсавременији здравствени систем

 „Не престају наши заједнички напори да реконструишемо клинике и болнице широм земље, како би здравствена услуга и услови лечења били унапређени, ефикаснији и бољи. Грађани и здравствени радници који су у протеклој години изнели велики терет у борби против ковида-19, то и заслужују. Очекујемо да ће овај посао у Војводини бити завршен за две до три године, када ћемо имати комплетно реконструисан здравствени систем”, изјавио је данас председник Мировић, након обиласка радова на реконструкцији и доградњи  Б и Ц ламеле Клиничког центра Војводине с председницом Владе Аном Брнабић.

 Према Мировићевим речима, Каменица 3 биће завршена до краја наредне године, а у току је и припрема пројектне документације за Клинику за стоматологију Клиничког центра Војводине.

 „Много добрих вести у овој области, паралелно радимо на више пројекта, што ће допринети да имамо најсавременији здравствени систем“, казао је Мировић.

 „Ово је само један део већег Пројекта—једна милијарда евра уложена у здравство, који је председник Александар Вучић иницирао 2017. године. У оквиру тога, завршени су радови на многим пројектима, и доказ су колико је Србија јака и одговорна. Овај објекат, који је стајао деценијама, сведок је колико је наша земља била слаба за време бивших власти”, изјавила је  је председница Брнабић и истакла да наредних дана почиње изградња Института Биосенс.

„Данас је дан који носи у себи симболику служења, и тај осећај нас је окупио. Ова инвестиција је од изузетног значаја за Војводину”, изјавио је председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.

„Пројекат који је стајао деценијама ради се пуном паром. Коначно ћемо добити КЦВ какав Војводина заслужује. Ово су велики дани за наше здравство, јер без здравства нема ни будућности“, казао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

 „Нови објекат КЦВ обухватиће 30.000 квадратних метара, имаће 340 болничких постеља и 16 операционих сала”, изјавила је директорка Клиничког центра Војводине проф. др Едита Стокић. Том приликом, она је истакла да ће наведеним пројектом знатно бити унапређен рад КЦВ-а, имајући у виду то да је у КЦВ-у, само у прва четири месеца ове године прегледано 120.000 пацијената и урађено 4.000 операционих захвата.

„Заједно с Владом Републике Србије, радимо на стварању ефикаснијег здравственог система који може да одговори на све потребе и изазове”, поручио је директор Регионалног представништва ЕИБ Алесандро Брагонзи.

Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

Лончар: Запослићемо све здравствене раднике који су потребни

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да ће се у проширеним објектима здравствених установа на територији Новог Сада и Војводине запослити сви потребни здравствени радници.

Он је након обиласка радова на изградњи нових блокова Клиничког центра Војводине рекао да нико не треба да се секира јер Србија има довољно кадрова, за разлику од бројних европских земаља који немају кога да запосле.

"Код нас то није случај, овде ће се запослити сви потребни медицински радници, а размишљамо да ускоро и медицинари уђу у ту категорију људи који добијају могућност куповине јефтинијих станова, као што сада могу да учине запослени у структурама безбедности", навео је Лончар.

Лончар је оценио и да ће повољнији услови за куповину некретнина утицати на то да медицински радници у још већој мери остају у Србији, као и да су у последње време медицинарима повећане плате, набављена боља опрема за установе у којима раде, као и да су они често били на разним усавршавањима.

Лончар је омашком рекао да је од почетка епидемије од последица корона вируса у Новом Саду преминуло 1.100 особа, али је касније у изјави за Тањуг прецизирао да је реч о броју умрлих у Војводини.

Он истиче да Министарство ништа не крије и да су сви подаци транспарентни, па тако и они о броју умрлих од ковида.

Коментаришући наводе председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа да је током марта месеца 2021. године у Србији број умрлих од ковида већи за 50 одсто него у истом месецу претходне године, Лончар је поручио Ђиласу да се не бави здравством јер је очито да се у то не разуме.

"Он навија за што већи број умрлих, то му је политика, шири панику међу грађанима и хоће да буде паметан са једним делим статистике, а то се не гледа тако. У целој Европи број умрлих је повећан, али да бисте имали прецизне податке морате узети читаву годину у разматрање", рекао је Лончар.

Према Лончаревима наводима врло је штетно када се у тако озбиље ствари мешају они који су нестручни и злонамерни.

"Ђилас нека настави да гледа како да краде и шта ће да ради са Маурицијусом и како ће враћати секунде уназад да би узео што више новца, а у здравство нека се не меша", навео је Лончар.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести