Брнабић: Упркос изазовима, настављамо сарадњу у региону

БЕОГРАД: Упркос свим изазовима, неразумевањима, различитим приортитетима и схватањима, настављамо да радимо на регионалном повезивању и сарадњи, поручила је данас премијерка Србије Ана Брнабић на отварању другог Дигиталног самита Западног Балкана.
Ana Brnabić  Foto Tanjug/ vlada Republike Srbije/ S.  Miljevic
Фото: Ана Брнабић Фото Танјуг/ Влада Републике Србије/ С Миљевић

"Политички моменат свакако није најбољи за регионални самит, а још мање за потписивање нових регионалних споразума. Али, будућност региона, најпре младих људи на овим просторима, зависи од тога да управо у овако тешким и комплексним ситуацијама, донесемо политичку одлуку да ћемо стабилност региона даље градити, а не даље урушавати", рекла је Брнабић обраћајући се учесницима другог Дигиталног самита Западног Балкана.

Истакла је да је једна од ствари које ће обележити овогодишњи Дигитални самит потписивање Регионалног роминг споразума, али и додала да је то за Србију била тешка одлука у време када су од стране Приштине, сада већ више од четири месеца, на снази таксе од 100 одсто на производе из централне Србије и БиХ.

Таксе, рекла је, представљају мере "које не одговарају времену у коме живимо и духу сарадње који покушавамо да промовишемо, заједно са нашим партнерима, пре свега из ЕУ".

Навела је да су таксе директно кршење ЦЕФТА споразума који је основа свих даљих регионалних односа и сарадње.

Како је рекла, најлакше, истовремено и политички најатрактивније и најпопуларније, било би да смо одбили да потпишемо тај важан и свакако добар и користан споразум (о ромингу) и за наше грађане и за привреду у региону, до тренутка када поново имамо успостављену регионалну сарадњу по питању слободне трговине и поштовање раније потписаних кровних споразума.

"Али, одговорна политика, а посебно у комплексним временима, не значи да радите лаке и популарне ствари. Управо супротно: значи да преузимате одговорност за тешке одлуке, да не калкулишете, не бежите од изазова и проблема, него им идете у сусрет", истиче Брнабић.

Према њеним речима, регионални споразум о ромингу није само документ који дефинише како ће се понашати телекомункациони оператери у региону, већ много више од тога.

"Из угла Србије, он показује мапу пута коју треба да следимо: а то је више сарадње и више договора, више међусобног разумевања у интересу свих грађана који живе у овом региону". 

Потписивањем овог регионалног споразума идемо, корак по корак, па и ако некада паднемо, ка тој другачијој будућности о којој сањамо, додала је премијерка.

"Будућности у којој је незапосленост у региону испод пет одсто, у којој су плате веће јер је већа понуда радних места, у којој млади имају квалитетно образовање које им пружа могућности за остварење свих њихових снова, у којој инвеститори долазе код нас не зато што смо јефтини, већ зато што смо ефикасни, иновативни и креативни", навела је Брнабић.

Како је истакла, мисли да то није утопија и да нас самит води један корак ка том циљу.

"Економски, овај самит је важан да би показао да наш регион прати и време, и трендове, у којима живимо", истиче председница Владе.

Према њеним речима, Дигитални самит важан је из неколико разлога: политичких, друштвених и економских.

"Данас из Београда шаљемо поруку свету да, упркос свим изазовима, упркос неразумевањима, различитим приоритетима, схватањима ствари и догађаја, настављамо да радимо на регионалном повезивању, регионалној сарадњи, имплементацији раније договорених споразума и преузетих обавеза, и отварању нових перспектива", поручила је премијерка.

Такође, да ћемо дати све од себе да нашим партнерима у иностранству покажемо да јесмо стабилан и предвидив партнер, а нашим грађанима, да смо озбиљни и одговорни, нагласила је она.

"Младима, да овај регион има другачију, бољу перспективу. Да им дамо сигнал да смо одговорнији и да треба да остану овде и своју будућност не траже и не граде негде другде.

Показујемо да разумемо јако добро, како каже, не само да живимо у доба које пре свега диктирају и дефинишу дигиталне технологије и дигитална писменост, већ да живимо у доба још једне, 4. индустријске револуције, у којој цео Западни Балкан има прилику да, ако смо паметни, разумни и посвећени, надокнадимо пропуштено и променимо своју судбину.

"Зато ми је драго да је Дигитални самит Западног Балкана ове године окупио више од 4.000 акредитованих особа и 200 говорника на чак три сцене, и што је ова сала данас мала за све који су желели да дођу". 

Брнабић је нагласила да живимо у времену великих промена.

"Disruption (или у преводу „промене", „ремећење") је израз који најбоље осликава четврту индустријску револуцију и дигитализацију. А ми у региону смо навикли на промене, на неред, на честе нестабилности. И сада је време да то, што је деценијама била наша мана, искористимо као нашу највећу предност: сналажљивост, креативност и способност да се брзо прилагодимо новим ситуацијама и приликама", поручила је премијерка. 

Влада Србије поставила је дигитализацију и образовање као своје апсолутне приоритете како би искористили све шансе које нам се данас пружају.

Брнабић подсећа да радимо на реформи образовања како би наши грађани имали неопходна знања и вештине да равноправно са било ким у свету учествују у дигиталној економији. 

Такође, влада ради на дигитализацији државне управе, односно на увођењу електронске управе, јер је то најбољи одговор на то како да имамо ефикасну и транспарентну управу, и најбољи алат за борбу против корупције, истиче премијерка.

"Радимо на дигитализацији привреде и стварању позитивног пословног окружења у коме компаније из Србије могу равноправно да се такмиче са било ким у свету. Наша визија је да Србија, својим знањем и својом креативношћу, побеђује на светском тржишту", каже Брнабић.

Наводи да ће се током ова два дана разменити искуства и знање у овим областима.

Брнабић додаје да би најсрећнија била када би самит, поред размене искуства у области дигитализације и образовања и прављења контаката, од којих ћемо сутра сви имати користи, био позив на рационалност и прагматизам, у интересу свих наших грађана.

"Коначно, искрено желим да се захвалим нашим иностраним партнерима, из ЕУ и посебно људима из Европске комисије, пре свега комесарки Марији Габриел и њеном тиму, на труду, раду, подршци и разумевању. 

Због наших грађана и привреде, али и због наших партнера из иностранства, Србија је одлучила да, још једном, без обзира на политичку тежину тренутка, да пуни допринос, и још једну шансу, изградњи интегрисаног, повезаног и стабилног региона, закључила је Брнабић.

Навела је да је реч о доста тешком и трновитом путу, али да он, ако смо паметни, може да нас одведе у бољем смеру."

Дигитални самит Западног Балкана, чији је Танјуг медијски покровитељ, траје два дана.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести