Брнабић: Упркос кризи, 2022. одлична за стране инвестиције

БЕОГРАД: Стране инвестиције и криза обицно не иду заједно и инвеститори се у таквим условима тешко одлучују на нова улагања, али срећом ми смо у успели да Србији не буде тако и да упркос кризама због ковида и рата у Украјини настављамо да привлачимо стране директне инвестиције, изјавила је премијерка Ана Брнабић.
b
Фото: Tanjug

Она је на представљању „Беле књиге 2022“ Савета страних инвеститора навела да смо имали рекордну 2021. кад је реч о страним директним инвестрицијама, али да је и ова година одлична, јер смо до октобра имали нето прили страних инвестииција од 3,11 милијаради евра, што је за 0,3 одсто висе него у истом периоду прошле године.

Као веома важно за инвеститоре авела је да је Влада формирала канцеларију за дуално образовање која би требало да ради на томе да се повећа удео практичне наставе у тој врсти образивања.

Радићемо и на дигиталиозацији и увођење електринске управе.НБС ради на томе да се уведу дигиталне менице и очекујумо да се то деси у првом кварталу, навела је Брнабић.

Бела књига анализира стање и даје препоруке у областима које Савет старних инвеститора види као приоритетне, а међу овогодишњим су порези, радноправни прописи, дигиталиазција и електронско пословање, некретнине, девизно пословање, фарамецеутска индустрија, туризам и угоститељство.

Само мир обезбеђује просперитет на Балкану

Председница Владе изјавила је да само мир и стабилност могу донети просперитет на целом Балкану и да је јуче, на састанку у Бриселу са представницима Приштине, Србија показала колико је посвећена очувању мира у региону.

Одговарајући на питања новинара након званичног представљања "Беле књиге 2022" Савета страних инвеститора у Палати Србија, Брнабићева је истакла да Срби са КиМ желе само владавину права и поштовање и имплементацију постигнутих споразума.

Једино што желимо и једино што Срби са КиМ желе јесте примена постојећих споразума и ништа више, ни мање од тога. На крају крајева, када говоримо о владавини права, једној од основних и врхунских вредности ЕУ, онда је пуно поштовање и имплементација постигнутих споразума управо та врхуска вредност и показатељ владавине права. Управо оно што ми тражимо, поручила је Брнабић.

Она је навела да су синоћ до касно разговарали у Председседништву са представницима Срба са КиМ.

Председник Вучић је држао тај састанак и још једном замолио за мир, да Срби са КиМ не наседају на било какве провокације, да је важно да покажемо колико нам је стало до стабилности. Стабилнот и мир су једине ствари које могу да нам омогуће просперитет на Западном Балкану и Балкану уопште. Ми смо у томе до сада успевали, истакла је премијерка.

Она је захвалила председнику Вучићу на начину на који је представљао нашу политику јуче у Бриселу.

Показао је да смо широки у схватању компромиса и колико нам је стало да наставимо дијалог, како би обесхрабрили све покушаје дестабилизације на овим просторима, рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести