Брнабић: За други циклус Моја прва плата 2,2 милијарде динара

АРИЉЕ: Премијерка Ана Брнабић позвала је приватне компаније и послодавце у Србији да се пријаве за други циклус програма ''Моја прва плата'' за који је Влада Србије издвојила 2,2 милијарде динара и истакла да је циљ програма да 10.000 младих са средњим и високим образовањем стекне прво радно искуство.
b
Фото: Tanjug

Брнабић је у Ариљу присуствовала промоцији другог циклуса програма ”Моја прва плата” у породичној компанији ”Богутово'', која прави одећу, али је и произвођач малина, а која је у првом циклусу тог програма ангажовала девето младих.

Свака успешна земља заснива се на оваквим породичним компанијама. Радили су, борили се и прошли кроз тешка времена, а данас имају 128 запослених, рекла је премијерка и захвалила власницима компаније што учествују у програму ''Моја прва плата''.

Премијерка је казала да је циљ тог програма, у који је у првом циклусу уложено 1,6 милијарди динара, да се младима омогући да стекну своје прво радно искуство, а привреди помогне да нађе нове кадрове, нову снагу и нову енергију.

Идеја је била да у ужасној тешкој прошлој години, када смо се борили против корона вируса и када је привреда много трпела, помогнемо привреди и пребродимо кризу на нацицн да, док се у свим зељмама незапосленост повећавала, у Србији је нето запосленост повећана, рекла је Брнабић.

Навела је да ће у другом циклусу програма ''Моја прва плата'' месечна надокнаде које даје држава за младе са завршеном средњом школом бити 22.000 динара, а за оне са факултетом 26.000 динара.

Постоји простор да компаније у којима стичу искуство повећају месечну накнаду, али то није најважније, већ то да стичу искуство и да остану на тим пословима, нагласила је премијерка.

Подсетила је да је у првом циклусу програма у 8.453 младих, од чега су 60 одсто девоје, стицало радно искуство у 5.177 приватних компанија.

Надам се да ће други циклус бити још успешнији, јер анкете показују велико задовољство младих, а више од 90 одсто би препоручило овај програм вршњацима, док око 85 одсто компанија жели да их задржи на послу, навела је Брнабић.

Позив приватним компанијама и привредницима да се пријаве за други циклус прогама отворен је 20. августа и траје до 20. септембра, док ће млади моћи да се пријаве од 1. до 31.октобра.

У Ариљу је у првом циклусу програма радно ангажовано 35 младих, а у целом Златиборском округу укупно 322 младих.

Више од 310 послодаваца се пријавило за други циклус

Више од 310 послодаваца из Србије пријавило се за други циклус програма ''Моја прва плата'' који је почео 20. августа, речено је током посете председнице премијерке Ане Брнабић компанији „Богутово" из Ариља.

У саопштењу Привредне коморе Србије (ПКС) наводи се да пријављени послодавци траже око 1.000 нових младих радника за процес оспособљавања.

Директорка Регионалне привредне коморе Златиборског управног округа Ана Лапчевић рекла је да ПКС већ дуже време указује на проблем недостатка кадрова у привреди, и позвала све послодавце да се укључе у други циклус програма ''Моја прва плата''.

То је заиста добра прилика да послодавци дођу до кадрова, а млади људи који су завршили школовање и још нису започели каријеру, направе важан корак, прођу обуку, и пронађу запослење. То ће им омогућити да формирају породице и граде своју будућност у својој земљи, навела је Лапчевић током посете премијерке компанији „Богутово''.

Директор те компаније, која има 128 запослених, Немања Пећинар рекао је да је та породична фирма, која прави одећу и производи малине, обезбедила услове да деветоро младих људи стекне своје прво радно искуство кроз програм ''Моја прва плата“.

Учесник тог програма ''Моја прва плата“ Богдан Радовић, рекао је да је задовољан једноставном процедуром пријављивања и реализацијом и истакао да је важно постојање таквог програма за подстицање запошљавања младих.

Особама без претходног радног искуства омогућава бољу конкурентност на тржишту рада и олакшава проналажење првог посла, који је први, али не тако једноставан корак у развоју професионалне каријере, рекао је Радовић.

Директор Националне службе за запошљавање (НСЗ) Зоран Мартиновић је навео да анкета међу предузећима показује да послодавци имају намеру да запосле око 8.400 младих који су тренутно на оспособљавању у оквиру првог циклуса програма.

Додао је да је током трајања првог циклуса више од 800 младих добило први посао.

У оквиру програма деветомесечног оспособљавања у компанијама, држава је младима обезбедила месечну накнаду у износу од 22.000 динара за оне који конкуришу са стеченим средњим образовањем, односно 26.000 динара за младе са високим образовањем.

Послодавци се пријављују на сајту мојапрваплата.гов.рс до 20. септембра, док ће се за понуђене позиције у фирмама млади опредељивати од 1. до 31. октобра 2021. године.

Програм ''Моја прва плата'' омогућиће да се 10.000 младих у Србији, до 30 година живота, са средњим и високим образовањем, без радног искуства, оспособи за самосталан рад на конкретним пословима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести