Брнабић: Железара није угрожена

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Железара Смедерево није угрожена и да је ЕУ свесна колико је она битна за економски раст Србије и њене грађане.
Ana Brnabic/Fonet/Vlada
Фото: FoNet

Брнабић је рекла да Србија има политичке гаранције ЕУ да квоте неће негативно утицати на железару.

“У ЕУ су ми рекли да ће бити О.К. , да ће се посебно водити рачуна о Србији и да имамо политичке гаранције да квоте неће негативно утицати на железару”, рекла је Брнабић и додала да очекује још један састанак са Жан Клодом Јункером, на којем би требало да добије још један сет гаранција. 

Брнабић је напоменула да Србија не може да буде искључена из механизма квота, који је успостављен након што су САД успоставиле протекционистичке мере према ЕУ и штити своје тржиште тим мерема.

Она је рекла да је ЕУ свесна колико је железара важна за грађане и привреду Србије и истакла да има политичка уверавања и гаранције да ће се на недељној основи радити са партнерима.

"Видели су наше анализе колико је железара важна за грађане Србије, да 5.000 људи зависи од ње директно и 20.000 индиректно, тако да су у потпуности свесни наше ситуације. Због тога имамо политичка уверавања и гаранције да ћемо радити на недељној основи са партнерима из ЕУ уколико дође до било какве опасности за железару", рекла је Брнабић. 

Подсетила је да постоје три категорије, да у једној прозиводној катерогрији неће имати квоте за Србију већ глобалну за ЕУ, тако да ћемо извозити до те квоте која је изузетно висока.

"У друге две категорије имаћемо квоте, али ћемо моћи да уђемо у глобалне квоте у априлу. Захваљујући разговорима са ЕУ увели смо и маханизам да уколико покажемо да је железара угрожена тиме што имамо мањи извоз у ЕУ од онога што нам је потребно, да ћемо сести и на бази бројева и анализа моћи да доведемо до тога да се и та квота повећава", рекла је премијерка.

Према њеним речима, то није нешто из чега ће Србија бити потпуно искључена, као и да ће нам направити живот комплекснијим, али је поновила да железара није угрожена и да имамо одличну комуникацију са ЕУ.

"Влада ће морати много више да ради на овоме, да ради заједно са Европском комисијом, да прати стање у железари, бројке у смислу извоза и на недељној и месечној основи, информише ЕК и да, уколико се види да ће бити поремећаја на тржишту, и влада и ЕК реагују", рекла је Брнабић.

Она је додала да није забринута, али да је свесна да ћемо морати више да радимо на овоме и да се то дешава као последица протекционистичких мера.

Брнабић је изразила наду да ће САД укинути поменуте мере према ЕУ, а потом и ЕУ према трећим земљама па да ће тиме и железара наставити да функционише без подршке владе.

Премијерка је поновила да је ЕУ и ЕК јасно колико је железара важна за економски раст Србије, а који не сме бити угрожен ни на основу ССП-а.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести