Чадеж: Дајте нам да радимо и нормалан уплив на тржиште ЕУ

БЕОГРАД: Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж оценио је данас да корист од јединственог регионалног тржишта, коју би требало да осете грађани и привредници региона, зависи и од спремности Брисела да олакша сарадњу региона и ЕУ.
marko cadez
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Паралелно мора да постоји и спремност ЕУ да олакша сарадњу региона и ЕУ, рекао је Чадеж и подсетио на податке да су пре споразума камиони чекали на границама унутар региона цео дан, да сада задржавања нема, а да на границама са ЕУ и даље чекају и по 10 сати.

Чадеж је то изјавио у емисији Око на РТС, у којој је гостовао и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, који је рекао да споразуми потписани јуче у оквиру "Мини Шенгена" представљају велику политичку обавезу у погледу реформи, као и да ће ЕУ максималном подршком помоћи у њиховом спровођењу, које мора бити окончано за три до четири године.

Жељени напредак ће, сматра Чадеж, изостати ако изостане спремност да се ради на приближавању овог тржишта и ЕУ.

Упитан када ће се границе шест земаља прелазити без папира, нестати чекања на границама, да се људи слободно запошљавају у било којој земљи региона и шта је следећи корак, председник ПКС каже да постоји процес стварања унутрашњег тржишта и да постоји акциони план.

Не можемо да утичемо на то, ако ЕУ не буде спремна да пусти регион да буде део јединственог тржишта пре него што постанемо чланица, није постигнуто много, рекао је Чадеж.

Подсетио је да данас Србија има три пута више волумена робе него пре неколико година и да у региону ради 18.000 комапнија из ЕУ, те да је свима у интересу да се убрза проток робе.

Додао је да је важно да се унутар региона види спремност лидера да праве заједничко тржиште и да се промет унутар тог простора одвија неометано.

Чадеж очекује да ће врло брзо сви сертификати у региону бити усклађени, а да је део тога већ и урађен.

"ЕУ није само јединствено тржиште, али је оно јако добар део који може да нам помогне да брже спроводимо реформе у региону", рекао је председник ПКС и оценио да би било добро ако би нам Брисел помогао да имамо уплива у једниствено тржиште ЕУ.

"Дајте нам да радимо, нормалан уплив на ваше тржиште, дајте да укинемо границе између региона и ЕУ", рекао је Чадеж и додао да би било потребна и визна либерализација на КиМ, јер, како наводи, привреда не мозе да се развија ако су људима потребне визе.

На питање да ли ће бар половина од планираног бити реализована у наредних годину дана, Чадеж је рекао да је сигуран да што се тиче унуташњег тржишта и договора лидера шест чланица, може да се уради много, али да целокупан успех ипак зависи од ЕУ.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести