Чадеж и Јањић: Србија препозната као битан играч на Балкану

БЕОГРАД: Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и председник Форума за етничке односе Душан Јањић истакли су да Минхенска безбедносна конференција има велики утицај на креирање међународне политике и да је на њој Србија препозната као значајан играч на Балкану.
balkan, ilustracija
Фото: Илустрација

Чадеж је синоћ у емисији "Став" на О2 истакао да је Минхенска конференција показала нови фокус у политици како би две велике силе, САД и ЕУ одговарале изазовима.

Када је у питању евроатлански приступ безбедности, конференција у Минхену је врло значајна за јединствену безбедност, рекао је Душан Јањић у истој емисији на О2.

Минхенска конференција је много важна за креирање међународне политике. Србија је препозната као активан играч на простору Балкана. Сви сусрети председника Србије и премијерке са иностраним званичницима представљају израз поверења, истакао је Јањић.

Чадеж је рекао да се не сећа да је на тако високом нивоу вођен разговор о Балкану.

То показује да смо ми као друштво спремни за доношење решења. Сада је време када је могуће решење главних проблема, рекао је Чадеж.

Чадеж је додао да је, када је реч о преговорима Београда и Приштине, потребно одблокирати процес и са политичке, али и са економске стране.

Овакво стање је неодрживо, шта је алтернатива? Ми треба да наставимо свој економски раст, то можемо учинити уколико желимо да будемо као регион отворени према тржишту. Заједнички економски простор није интерес једне државе, већ заједнички интерес свих земаља на Балкану, изјавио је Чадеж.

Говорећи о потписивању документа о намерама о успостављању железничког саобраћаја између Београда и Приштине, саговорници су оценили да је дипломатски приступ специјалног председбника Беле куће за преговоре Београда и Приштине Ричарда Гренела, изузетно успешан, да је он изабрао економију и да то даје резултате.

Треба се спремати на лето или јесен за обнову дијалога Београда и Приштине, рекао је Јањић.

Чадеж сматра да је "мали Шенген" платформа и политички оквир за убрзавање покретања са мртве тачке преговора Београда и Приштине.

Ово је пут да затвримо социјалну разлику међу људима. Ово није политички пројекат појединца, већ политички пројекат одговорих политичара. "Мини Шенген" би откочио дијалог између Београда и Приштине, нагласио је Чадеж.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести