Чадеж: Млади да искористе шансу и стекну радно искуство

БЕОГРАД: За програм "Моја прва плата" послодваци су пријавили више позиција него што се то очекивало, рекао је данас председник ПКС Марко Чадеж и позвао младе да искористе ову шансу, стекну радно искуство и унапреде своју радну биографију.
ccadezz_pks_04
Фото: Танјуг (Видео)

Председница Владе Србије Ана Брнабић, министар омладине и спорта Вања Удовичић и председник Привредне коморе Србије одржали су данас састанак са представницима удружења младих на тему програма „Моја прва плата" и програма запошљавања младих.

Чадеж је након тог састанка новинарима рекао је интересовање за програм било веома значајно и да је пријављено 20.000 позиција, а да се пријавило 10.000 компанија од којих је више од 8.000 испунило услове јавног позива.

Рекао је да постоји интересовање свих индустрија, али највише за сектор услуга.

Чадеж је навео да је 70 одсто позиција предвиђено за кандидате са завршеом средњом школом, а 30 одсто за оне са високим образовањем.

Највише су тражени економисти, машински, грађевински, електро инжењери, лекари, стоматолози, затим оглашено је и доста послова у области трговине, текстилне индустрије, неколико грана металске индустрије, прехрамбене, прерађивачке индустрије, производњи намештаја, сектору услуга…

"Мислим да је ово добар програм, имамо велики број позиција и моја данашња порука младима је искористите ову шансу и почните да градите ЦВ практично од данас и стичете радно искуство", поручио је Чадеж.

Стицање радног искуства каже, важно је јер ако после девет месеци не успеју да остану у фирми у коју сада буду примљени са тим искуством моћи ће лакше да се запосле на неком другом месту.

Самедин Ровчанин из Кровне организације младих рекао је да је тема данашњег састанка осим програма "Моја прва плата" било и стамбено збрињавање младих, решавање других проблема на локалу….

Навео је да је важно што ће пријава кандидата у оквиру програма трајати месец дана како би сви који желе стигли да се пријаве и додао да је ово јако важна прилика за младе и први корак који не би требало да остане краткорочна мера те да ће допринети дугорочном смањењу незапослености.

Ровчанин је додао да се нада да ће за наредне кораке бити опредељено и више средстава.

Такође је додао да до сада није било довољно прилика да млади стекну прво радно искуство или оне нису биле доволно добре и плаћене.

Ровчанин је похвалио одлуку представника владе да позову и од представника Кровне организације младих чују мишљење о програму.

Пријављивање кандидата у оквиру програма "Моја прва плата" почиње данас и трајаће до 8. новембра. Избор послодаваца такође почиње данас, а трајаће до 15. новембра.

Коначна листа изабраних послодаваца и кандидата, са бројем одобрених извршилаца за сваког послодавца, биће објављена на порталу mojaprvaplata.gov.rs, најкасније до 27. новембра ове године.

Након објаве следи закључивање уговора између Националне службе за запошљавање, послодаваца и изабраних кандидата, и то у периоду од 28. новембра до 14. децембра.

Влада Србије програм "Моја прва плата" покренула је са циљем да се подстакне оспособљавање за рад младих људи и пружи подршка привреди у решавању проблема недостатка кадрова.

Програм предвиђа деветомесечно оспособљавање на конкретним пословима, а за те намене опредељено је две милијарде динара.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести