Чадеж: Охрид погодан за заједничке инвестиције у туризам

ОХРИД: „Охрид је град са пуно потенцијала за развој туризма, те пружа могућности за нове заједничке инвестиције у региону”, сматра председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.
marko cadez
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Он је, приликом посете Охриду у Северној Македонији, рекао Танјугу да на територији око Охридског језера има пуно простора за унапређење и проширивање смештајних капацитета, али и да се туристичка понуда употпуни новим садржајима који би привукли туристе из целог света.

Чадеж се састао крајем прошле седмице са представницима привредних комора Северне Макредоније, Албаније, Босне и Херцеговине и Црне Горе поводом сарадње у оквиру Коморског инвестиционог форума.

"Сложили смо се да би било добро да има још бољих и развијенијих смештајних капацитета и других садржаја и на томе увек може да се ради, а управо то наши привредници желе и у томе виде потенцијал", казао је Чадеж.

Оценио је да је, без обзира на глобалну кризу, туристичка сезона у Охриду ове године добра и да има гостију.

Делегацију представника привреде из региона угостио је председник Привредне коморе Северне Македоније Бранко Азески, који им је добродошлицу пожелео и представио град вожњом бродом по Охридском језеру.

Охридско језеро једно је од највећих у Европи и простире се у југозападном делу Македоније и источном делу Албаније, а кристално бистра вода покрива површину од 358,2 квадратна километра и достиже дубину од 289 метара.

Вожња бродом не само да омогућава посетиоцима да уживају у прозирности језера и планинским крајолицима, већ пружа посебан доживљај због перспективе из које се посматра град.

Охид, град богат древним и историјским споменцима, колевка писмености и хришћанства, спој нетакнуте природе и вешевековних култура, никога не може оставити равнодушним.

Охридско језерео, Антички театар, Самујилова тврђава, калдрмисане улице са кафићима у којима се служи домаћа кафа и Скопско пиво, пешчане плаже, бројни манастири и цркве и различите традиције само су неки од адута овог "бисера" Македоније, који посетиоцима пружа пријатан одмор, али и путовање кроз време.

Овај град назива се и "Балканским Јерусалимом" јер се око њега простирало 365 цркава, а најпознатија је Црква Светог Јована Богослова, смештена у стени изнад језера.

Охридски крај познат је јер из њега потичу Ћирило и Методије заслужни за словенску писменост, а њихов следбеник Наум Охридски сахрањен је у манастиру удаљеном 30 километара од центра града.

На ушћу Црног Дрима у Охридско језеро, између богатог растиња, пешачких стаза и пешчане обале, недалеко од границе са Албанијом, налази се манастир Светог Наума из деветог века.

Мошти светитеља сахрањена су у једној од просторија унутар манастира, а легенда каже да у ковчегу још увек куца његово срце и да се може чути уколико се прислони уво на камену плочу гроба.

Кажу да онај ко чује његово срце није грешан, а претпоставља се да звук који се евентуално чује су таласи са језера који ударају у стену на којој се налази манастир.

Поред нестварне природе, чистог ваздуха, бајковитог погледа на тиркизно језеро, дворишсете манастира краси и паун, који својом питомоасћу и раскошним перјем изненађује посетиоце.

Недалеко од манастира је и црква Свете Петке, са лековотим извором воде.

Представници комора из региона ручали су у једном од ресторана на ушћу Црног Дрима у језеро, а почастили су се охридском пастрмком, по коме је овај крај надалеко чувен.

Језера које прави Црни Дрим пре уливања у језеро су толико бистра да се вода са њих може пити, а туристе посебно привлачи пловидба чамцима.

Наиме, дно је прекривено богатим растињем, а вода извора толико бистра да човек стиче утисак да је плитка и да је невероватно што њима пролазе чамци на веслање.

На месту где се хладна планинска река Црни Дрим улива у Охридско језеро, долази до мешања топле стајаће и текуће воде, те површина језера изгледа као да кључа, а природни феномен је и што та река истиче из језера код града Струга.

Најелегантнији и најаутентичнији сувенир који туристи могу да понесу из Охрида је чувени охридски бисер, који се прави по "тајном рецепту" од љуштуре охридске пастрмке.

Богату туриштичку понуду овог краја употпуњују и богати садржаји за љубитеље спортова на води попут роњења, вожње кајаком, параглајдинга и скијања на води.

Бајковити предели, планинска клима, водена врела, богати биодиверзитет и разнолика културна баштина Охрида, сваке године привлачи туристе, како из региона, тако и из читавог света, а највише туриста, кажу мештани, долази из Србије, Албаније, Турске и Холандије.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести