Чадеж: Покрећемо нову будућност на Балкану

БЕОГРАД: „Србија, Албанија и Северна Македонија отвориће нову еру привредне и политичке сарадње након великог пословног форума који ће сутра у Скопљу окупити око 350 компанија са Западног Балкана, а очекује се преко 400 билатералних састанака привредника, изјавио је данас председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.
cadez, tanjug
Фото: Tanjug (video)/Marko Čadež

"Захтеве привреде и идеју о јединственом тржишту на коме би компаније много лакше, једноставније и брже пословале, у праксу треба да спроведе политика. Зато ће на овом скупу учествовати премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев и председник Србије Александар Вучић, који ће потписати неколико споразума како би се олакшало пословање наших привреда, а заједничко тржиште било конкуретније за највеће европске и светске компаније", најавио је Чадеж, а преноси ПКС.

Додаје се да су организатори овог, најзначајнијег економског скупа у последњих неколико година, привредне коморе региона и ПКС.

Чадеж је истакао да је привреда региона пред своје политичаре поставила неколико важних иницијатива које треба да доведу до још бољег пословања наших привреда. "Улазимо у потпуно нову еру привредне, економске и политичке сарадње у региону, поготово када су у питању ове три земле, Албанија, Северна Македонија и Србија. Интензивнија сарадња ће донети нову политичку стабилност и јасан сигнал инвеститорима да је ово регион успеха. Видимо конкретне помаке и користи за привреду и грађане, а позивамо и друге економије западног Балкана да се придуже“, рекао је Чадеж.

Председник ПКС је најавио и нове пројекте који ће још више повезати привреду и грађане ове три државе, попут увођења јединственог електронског система за наплату путарине који доноси уштеде новца и времена привреди и грађанима.

"Желимо да укинемо све баријере за слободан проток људи, робе, услуга и капитала на просторима наших земаља, да све дозволе надлежних инспекција, тржишних, фитосанитарних и других, важе у свим државама без обзира где су издате. Очекујемо и да се на границама поставе ''брзи пролази'' за грађане и привреду Албаније, Северне Македоније и Србије“, поручио је председник ПКС-а.

Према Чадежовим речима, једна од најзначајнијих иницијатива на којима инсистира ПКС је и увођење јединствених радних дозвола.

"Привреда јако добро зна колико данас има проблема са недостатком квалитетне радне снаге. У веома кратком року имаћемо могућност да грађани све три земље могу да налазе посао и раде било где на територији потписница овог документа“, објаснио је Чадеж.

Скопски форум о регионалној сарадњи на Западном Балкану окупиће компаније из Србије, Албаније, Северне Македоније и Босне и Херцеговине, али и других регионалних и европских економија, као и представнике влада, финансијских институција, универзитета, међународних делегација и асоцијација, најавила је ПКС.

Додаје се да највећи број компанија учесница долази из грађевинског сектора, пољопривредно-прехрамбене индустрије, енергетике, машинске, ауто и текстилне индустрије, туризма, ИКТ и телекомуникација, транспорта и логистике.

Најављено је да ће на самиту учествовати компаније Нектар, Еликсир, Алфа Плам, ФПМ Агромеханика, Млекара Шабац, НИС, Телеком, Унипромет, МИНД - Милановић Индустриес Гроуп, Младост Лесковац, Нутрико Врање, Симпо, Еуротурс, Ер Србија, Коридори Србије, Путеви Србије, Србија Карго и друге.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести