Чадеж: Политичка стабилност пресудна за стране инвеститоре

БЕОГРАД: Србија је шеста земља у Европи по броју новоотворених радних места у директним страним инвестицијама, а председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже да је за долазак страних инвестиција пресудна политичка стабилност и пословна клима.

"Политичка стабилност је пресудна за долазак страних инвеститиора, на који начин се влада односи према инвеститорима. Њима је важна пословна клима, какво је окружење у коме послују, да могу да нађу добре људе да раде комплексне послове", појаснио је Чадеж.

Истраживање о атрактивности Европског тржишта ревизорско- консултантске компаније "Ернст енд Јанг" сврстало је Србију на шесто место по броју отворених радних места у директним страним инвестицијама, а директор ПКС појашњава да је Србија на врху те листе последње три године.

Он је гостујући на РТС рекао да је у прва четири месеца ове године кроз стране инвестиције уговорено отварање више радних места него у целој 2015. години.

Током 2016. године отворено је, како каже, око 16.000 радних места, а ове године ће бити више од 22.000 радних места на основу онога што је до сада уговорено.

"Само та чињеница говори колико се интензивно радило и како инвеститори виде Србију. Најбољи пример је фирма Континентал која је одлучила да свој развојни- истраживачки центар пресели у Србију", појашњава он.Селење развојног центра у Србију, додаје, говори да је у нашој земљи нашла знање , компетентност и добру инвестициону климу, да може да развија своје производе. 

Континентал је о селењу у Србију почео да размишља пре три године, а одговорна политика, однос према привреди допринели су, како каже, да пројекат реализује сада.Дијалог са немачким привредницима биће настављен данас и сутра. за данас је најављен округли сто о Берлинском процесу, док су за сутра планирани Дани добављача земаља земаља региона.

"Ово је регионални скуп, трећи по реду. Први је одржан у Минхену, други у Дортмунду, где је било 32 компаније из Србије, а склопљено 10 уговора", подсетио је Чадеж.За овогодишње дане добављача пријавило се 400 компанија из области обраде метала, пластике и гуме и електронике, а изабране су да учествују 142 компаније.

"Привредници региона хоће јединствено тржиште од 20 милиона људи, неће да им камиони стоје. Циљ је да усагласимо царинске сертификације и ветеринарске сертификације и имамо једуинствено тржиште како би свака економија била на добитку"нагласио је Чадеж.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести