Чадеж: Предстоји нам битка за очување ликвидности

БЕОГРАД: Битка која нам предстоји је битка за очување ликвидности, посебно најосетљивијих и најмногобројнијих микро, малих и средњих предузећа и предузетника и борба за очување радних места, каже председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.
marko cadez
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

"Колико у томе будемо успешни, колико брзо будемо правовремено и на прави начин реаговали данас, колико сада будемо сачували економску базу, толико ћемо сутра, када ово прође, имати чвршћу основу и веће шансе за релативно брз опоравак", рекао је Чадеж за "Блиц Бизнис".

Он је навео да је Привредна комора Србије, у жељи да у томе помогне компанијама, а држави олакша у управљању кризом, на основу препорука репрезентативних компанија и мишљења реномираних консултантских кућа, Влади доставила свој предлог приоритетних мера.

Чадеж је нагласио да "нема дилеме да је национални приоритет број један у протеклим недељама био и остаће заштита људи, лечење оболелих и, колико је максимално могуће, даље спречавање ширења заразе".

На констатацију да привредници очекују и прижељкују пореске олакшице, попут делимичног смањења и пролонгирања плаћања пореских намета, Чадеж каже да после смањења референтне каматне стопе НБС на 1,75 одсто и увођења мораторијума на отплату кредита, "сада долазе на ред мере државне интервенције које су из домена фискалне политике".

"Наш, односно став привреде је да би у том пакету требало да буде бар три сета мера: оне које ће донети послодавцима пореско растерећење, затим покриће дела трошкова из државних фондова за накнаде зарада запослених (посебно обавеза према запосленима који због смањења обима послова не раде и оболелих) као и повољне кредите за ликвидност компанија", рекао је Чадеж.

Према његовим речима, терет ове кризе мораће да поднесу сви - и држава и банке и привреда и запослени.

"Највећи изазов је да се обезбеди ликвидност овог дела привреде и очува што више радних места, јер микро, мала и средња предузећа у већини држава запошљавају највећи број људи", поручио је Чадеж.

"На највећу подршку, у овом тренутку, како је и најављено, моћи ће да рачунају они који су претрпели навећи удар у првом таласу, који немају избора ни могућности да се сами сналазе, чији бизнис је епидемија потпуно зауставила, као што су рецимо туризам и сервиси који сада не раде, али и други сектори који су погођени, а од којих зависи даље функционисање целе економије", рекао је Чадеж.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести