Чадеж: Преговарамо о 29.000 нових радних места

БЕОГРАД: Србија тренутно са страним компанијама преговара о 54 инвестициона пројекта, вредна око 2,5 милијарде евра који би требало да обезбеде око 29.000 радних места, изјавио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж. 
marko cadez
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Једно је инвестиција високотехнолошке компаније која би у Банату производила делове за електричне аутомобиле и запослила више од 1.000 људи. 

Други пројекат, такође велике немачке корпорације, централној Србији донеће више хиљада радних места, рекао је Чадеж за недељну "Политику".

На питање да ли су то можда "Бе-Ем-Ве" или "Мерцедес", који се помињу у медијима, Чадеж одговара да, за сада, не може да открије ни о којим компанијама је реч, ни висину њихових улагања и додаје да је коректно да о својим одлукама и инвестиционим плановима говоре сами инвеститори.

Он је рекао и да је сигуран да ће се у Србији поново производити трактори.

"Добар сигнал је да су међу заинтересованим фирмама за куповину и произвођачи трактора", казао је Чадеж.

Чадеж констатује да чињеница да је Србија лане привукла готово 2,6 милијарди евра страних директиних улагања, више него све земље у региону заједно, доста говори.

"Пре свега, да је Србија добро место за улагања, сигурно и исплативо, што потврђује прошлогодишњи инвестициони учинак и најаве, нових, великих, страних улагања", истакао је Чадеж.

Важно је што је српска економија стабилна и што раст заснива на инвестицијама и извозу, напоменуо је Чадеж, истичући да су захваљујући заокрету у политици подстицања инвестирања у Србију већ стигле високотехнолошке инвестиције.

"Немачки "Континентал" је у Новом Саду отворио свој истраживачко-развојни центар, средином године у Нишу ће бити завршена фабрика најсавременије расвете аустријске компаније "Цумтобел". Осим "Мајкрософта" који шири своје активности, развојни центар у Србији имаће и амерички НЦР", навео је Чадеж.

О томе какав би регион, у економском смислу, био по вољи ЕУ, Чадеж одговара:"Онакав какав ми желимо".

"Ми желимо успешан регион - без баријера и с мање трошкова у међусобном пословању, регион који ће имати добру инфраструктуру, подстицајно пословно окружење, прописе усклађене с европским, већи привредни раст, више инвестиција и запослених, продуктивније и конкурентније компаније способне да више производе и извозе..", казао је Чадеж.

Он је истакао да ЕУ подржава изградњу јединственог економског простора и регионалне интеграције јер је то начин да се западнобалканске економије боље припреме и спремније уђу на заједничко европско тржиште.

Упитан каква је судбина "Агрокорових" компанија у Србији и има ли заинтересованих међу пословним људима код нас за куповину неке од компанија, Чадеж каже да компаније у Србији послују стабилно и да има утисак да се стање консолидује у целом систему".

"Данас сам добио потврду да је окончана продаја тржног центра "Меркатор" у Београду, чиме је обезбеђен додатни капитал за исплату дуговања банкама и исплату добављача. Истина је да постоји интересовање наших привредника за куповину "Агрокорових" компанија, почев од делова из ланца продаје, до производних капацитета. Како оних у Србији, тако и у Хрватској", рекао је Чадеж.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести