Чадеж: Више од 50 нових инвестиција у привреду Србије у 2020. години

БЕОГРАД: Држава тренутно ради на привлачењу више од 50 нових инвестиција у привреду Србије, чија реализација би требало да почне у 2020. години, која ће према очекивању председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа, бити година раста и још већег броја страних директних улагања.
  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež  Foto:Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

"Очекујемо раст страних директних инвестиција. Тренутно се преговара и закључују се преговори о педесетак инвестиционих пројеката. То су пројекти који ће се реализовати у 2020, а биће их, надамо се, и више", каже за Танјуг председник ПКС.

Очекивања српске привреде у наредној години, упркос неизвесности у свету, могу се сажети у једну реч - "раст", поручује Чадеж.

Привредници се надају повећању производње, извоза, инвестиција, јавних и приватних, како страних, тако и домаћих, бројним изменама закона, а спремни су и на бржу дигиталну трансформацију предузећа...

Када је реч о развоју домаће привреде, Чадеж указује на значај најављеног програма "Србија 2025", "тешког 14 милијарди евра", у наредних пет година, даљег развоја дуалног образовања и наставка дигитализације, измена и доношења прописа чији је циљ унапређење пословног амбијента...

Позитивна очекивања нису базирана "на жељама", већ, како објашњавају у ПКС, на истраживањима ставова привредника које Комора спроводи са Републицким заводом за статистику.

Међутим, да би се очекивања привредника испунила, у 2020. потребно је радити на даљем фискалном растерећењу привреде, смањењу парафискалних намета, увођењу система субвенционисања извоза, отклањању баријера за слободан проток људи, робе, услуга и капитала у региону, дигитализацији, обезбеђењу одговарајућих кадрова...

Развој дуалног образовања, напомиње Чадеж, остаје приоритет.

У следећој школској години (2020/2021. години) очекује се 20 до 30 одсто више ученика и повећање броја компанија укључених у дуално образовање, као и увођене још најмање шест нових образовних профила, каже Чадеж.

Школовање по дуалном моделу, подсећа, до сада је завршило око 1.400 ђака у Србији, а 2020. завршиће још 1.500 ученика.

Нема инвеститора који долази у Србију а да му прво питање није "како сте решили тај проблем и да ли имате систем дуалног образовања?"

"И то издваја Србију у односу на остале државе региона", сматра Чадеж.

Бројна су очекивања привредника у 2020, која се тичу унапређења кроз олакшице у пословању.

Траже даље снижавање или укидање царина на увоз појединачних сировина и полупроизвода неопходних прерађивачкој индустрији, решавање проблема на граничним прелазима, измене закона о девизном пословању које це поједноставити административне процедуре у пословима платног промета са иностранством…

"ПКС је у 2019. години имала 109 законодавних иницијатива, а припремамо и нове за укидање царина на полупроизводе и сировине како бисмо смањили цене импута и омогућили компанијама да буду конкурентне".

Привреда такође очекује усвајање, између осталих, новог Закона о заштити конкуренције, Закона о амбалажи и амбалажном отпаду, закона о безбедности саобраћаја на путевима и обавезном осигурању у саобрацају, измену сета закона у области железничког саобраћаја, доношење Закона о занатству…

У наредној години, ПКС ће привредницима понудити нове дигитализоване услуге, попут квалификованог електронског сертификата на картици у Cloud-у, као и квалификованог електронског печата, квалификованог временског жига и друго.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести