Мали: Све смо ближе инвестиционом рејтингу

БЕОГРАД: Србија је све ближе инвестиционом рејтингу, који се очекује у току 2020. године, што би био први пут да држава добије такав рејтинг, каже министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Србија ће се још боље позиционирати на светском финансијском тржишту и брже ће стићи до инвестиционог рејтинга, рекао је Мали и додао да је повећање кредитног рејтинга важна вест за све грађане Србије, али и за предузећа и привреду уопште.

"За грађане то значи ниже каматне стопе и боље услове финансирања предузећа. То је најбоља потврда да се смањује ризик земље, а то је оно што банке процењују приликом одређивања висине каматних стопа. Дугорочно посматрајући, користи које ћемо као држава остварити су вишеструке, јер све ово подстиче предузећа да више инвестирају, производе, шире капацитете, запошљавају људе, а све то води ка још већем привредном расту", навео је Мали за Пинк.

Мали је рекао да се Србија вратила на међународно финансијско тржиште, да је прва у Европи по привредном расту у трећем кварталу, као и да је "Фајненшл тајмс" прогласио земљу за светског лидера у привлачењу страних директних инвестиција.

Препознали смо, додаје, да је за пословни амбијент потребно даље радити на пореском растерећењу рада, али наравно и стварању услова за останак младих и запошљавање.

"Што се тиче оног што смо најавили и остварили, мислим да грађани свакодневно у то могу да се увере", рекао је Мали.

Упитан о променама у пореској политици, министар каже да су оне усмерене углавном ка растерећењу привреде и грађана.

"Обвезницима се пружају бројни порески подстицаији ради стимулисања привредног раста, улагања капитала али и равномерније расподеле националног дохотка. Сет пореских закона који смо недавно усвојили помоћи ће расту привреде и отварању нових радних места", навео је министар.

Према његовим речима, порез на зараде смањује се са 62 на 61 одсто како би подстакли ново запошљавање и повећање плата, предвиђени су и пореске подстицаје за ново запошљавање, чиме се стимулишу послодавци.

"Олакшице у виду смањења основице пореза и доприноса, у висини од 70 одсто, односе се на новонастањена лица, односно повратнике из иностранства, који овим добијају стимулацију да остану у нашој земљи", рекао је Мали.

Важна измена је, додаје, и да се код привредних друштава која обављају иновациону делатност, остварује подстицај у виду ослобођења од плаћања пореза и доприноса на зараде оснивача, који су запослени у таквом привредном друштву, до износа зараде до 150.000 динара.

"Успели смо да повећамо плате и пензије, као и минималну цену рада, и да направимо одговоран и развојни буџет за 2020. годину", каже Мали.

Мали је рекао да ће већ у децембру 2019. просечна зарада у Србији премашити 500 евра.

Навео је да ће у сектору здравства, медицински техничари у 2020. имати просечну плату већу за 37,9 одсто у односу на период пре фискалне консолидације, а у сектору основног и средњег образовања запослени це у 2020. години имати просечну плату већу за 29,7 одсто у односу на 2014. годину.

"Знам да је и то многима мало, као и да има пуно људи који примају мање од тога. Али, признајте, било је незамисливо пре само две или три године, поменути тај износ у контексту просечних зарада", додаје министар.

Што се тиче пензија, Мали каже да ће се пензије за 1,7 милиона грађана усклађивати два пута годишње, по "швајцарској формули", а то значи 50 одсто примања према стопи инфлације и 50 одсто према расту зарада.

Веома је, наводи, поносан на свеобухватни план "Србија 2025", на коме се упорно и много радило.

Мали је говорио и о конктретним пројектима, као што је почетак градње Моравског коридора, завршетак Коридора 10, реконструкција железничких пруга.

"Препознајемо и друге правце улагања, пре свега у иновације, а имаћемо и програм изградње станова за младе. То говори о озбиљности нашег рада и опредељености за развој. У 2020. бавићемо се јавним улагањима у локалним самоуправама. Већ смо од њих добили информације о стању водоводне и канализационе мреже у тим градовима, имамо јасан план активности и радићемо доста на побољшању те комуналне инфраструктуре", навео је министар.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести