Чартери за Грчку крећу 1. јула, први лет за Скиатос

БЕОГРАД: Чартер летови са српским туристима крећу 1. јула ка Грчкој а прва на листи дестинација је острво Скиатос, кажу за Танјуг у Националној асоцијацији туристичких агенција Србије (YUTA).
Aerodrom Nikola Tesla, čarter let Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Данас је договорено да након Скиатоса, летови буду организовани и за Крит 4. јула, за Родос 8. јула, а Крф, Кефалонију и Превезе 14. јула.

За Турску су чартери планирани за 5. и 7. јул као и два дана након тога, 9. јула.

Такође, на листи дестинација је и Мајорка 15. и Хурагада 16. јула.

Директор YUTE Александар Сеничић у изјави за Танјуг после одржаног састанка чартер одбора ове асоцијације потврдио је да први туристички летови крећу 1. јула а да су неки који су били раније планирани отказани.

"Није тачно да су отказани сви чартер летови који су били планирани за јули месец", рекао је он.

Додао је да је за одређене дестинације била планирана велика фреквенција, односно неколико авиона, али због ситуације уместо да ово буде сезона са највећим бројем чартер путника један добар део њих отказује па су и неки летови отказани.

"Морам и сада да се оградим јер смо свесни да се ситуација мења из дана у дан, па уколико дође до неких непланираних промена у протоколима уласка у те земље наравно да ћемо путнике обавестити", рекао је он.

Путнике је посаветовао да са својом путничком агенцијом констатују конкретне датуме за које треба да се одлуче када је реч о чартер превозу.

"У Грчкој ситуација потпуно стабилна, више нема великих гужви на границама у Бугарској, а према званичној информацији очекујемо да се прелаз Евзони између Северне Македоније и Грчке отвори 1. јула", рекао је он и додао да постоје незваничне најаве да буде отворен већ у петак.

Грчке здравствене власти путнике тестирају према узорку а последња четири дана нико није био тестиран из организованог превоза док је данас преподне тестирано неколико лица из аутобуса.

"Немамо информацију да је било ко од наших путника био позитиван на тестовима, нико није стављен у карантин", каже он и додаје да пар који је јуче стављен у карантину Паралији није допутовао преко туристичке агенције.

Додаје да су према првим сазнањима и они негативни на вирус, али да ће се то још видети.

Организовани одласци туриста за Грчку кренули су 15. јула а сада тамо борави до 10.000 туриста, углавном на северу Грчке и најближим острвима, док је прошлогодишњи резултат до овог времена био 100.000 туриста.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести